Polisjakt efter dubbelmördare

Männen kan ha dödats med samma vapen

1 av 2
BODDE PÅ SAMMA GATA De båda mördade männen, 23 och 66 år gamla, bodde på samma gata i Malmö. Här 66-åringens uppgång på Gånglåtsvägen 47. Foto : PATRICK PERSSON
NYHETER

MALMÖ

Med drygt en månads mellanrum mördades de båda männen, 23 och 66 år gamla, i Malmö.

Morden har flera likheter - männen bodde på samma gata och enligt Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, kan kulorna komma från samma vapen.

- Men det vet vi med säkerhet först när vi får tag i vapnet, säger polisens informationsdirektör Lars Förstell.

Morden på de två männen på Gånglåtsvägen i Malmö förbryllar polisen. Det fanns ingen hotbild mot dem, båda männen var kända som skötsamma och det finns inget känt samband mellan dem.

Två uttag

Den 66-årige mannen hittades död i sin lägenhet på Gånglåtsvägen 47 lördagen den 14 juni. Polisen vet att han blev mördad redan på fredagen eftersom det gjordes två uttag med hans bankomatkort vid lunchtiden på fredagen.

- Vi har fått tag i ett vittne vid bankomaten, men vi söker också en kraftigt solbränd kvinna i en cabriolet som vittnet talade med, säger Lars Förstell.

Den 28 juli sköts 23-åringen på Gånglåtsvägen 35, i höghuset bredvid det som den äldre mannen bodde i. Polisen beskriver mordet som en ren avrättning.

Få tips

- Vi har inget tänkbart motiv till något av morden och inga misstänkta, säger Lars Förstell.

Polisen är förvånad över att det kommit in så få tips från allmänheten efter mordet på 23-åringen, hittills bara tre.

I det första fallet förekommer ett 50-tal personer i utredningen. Polisen söker efter en man klädd i huva som observerades av ett vittne.

- Förutom den geografiska närheten och att kulorna kan komma från samma vapen finns det inga likheter mellan morden. Vi har inte fått fram något som tyder på att de mördade männen kände varandra.

En utredning

Polisen har ändå valt att samköra utredningarna. I onsdags hade utredarna ett möte med den grupp som arbetar med gärningsmannaprofiler vid Rikskriminalen.

Gärningsmannagruppen ställer nu samman alla fakta om de båda morden, offrens bakgrund och annat material och väntas vara klara med en analys nästa vecka.

Per-Ola Ohlsson