Byn sörjer de döda pojkarna

Kyrkoherden: Det är en djup förstämning

NYHETER

Hjortsberga är en bygd i sorg, dagen efter att två pojkar, 3 och 5 år gamla, hittades döda i en träkista i hemmet.

– Det är en djup förstämning, säger kyrkoherde Göran Alexandersson.

Foto: KENT-OLOF NORDH
BYN ÄR I CHOCK Två bröder, tre och fem år gamla, kvävdes i en träkista på övervåningen i familjens hus. De lekte i kistan som på något sätt stängdes. Pojkarna var livlösa när ambulansen kom till olycksplatsen och sjukvårdspersonalen kunde inte återuppliva dem. Det lilla samhället Hjortsberga är i chock. Jourhavande präst från Växjö ska försöka stötta familjen och andra i byn.

Han har under fredagsförmiddagen varit i kontakt med föräldrarna till de två pojkarna.

– Chocken har hunnit i fatt och slagit undan benen på dem. De mådde inte bra nu på morgonen, säger Alexandersson.

Pojkarna lekte i en träkista i hemmet när locket slog igen. De lyckades inte få upp locket och kvävdes sannolikt till döds.

Pojkarna fördes med ambulans till Växjö lasarett, men utan att visa några livstecken. Även föräldrarna och de fyra andra barnen i familjen fördes till sjukhus.

– Det är en djup förstämning i byn och en undran och förtvivlan över hur något sådant kan ske, säger Göran Alexandersson.

Vad gör ni från kyrkans sida?

– Vi kommer att ha öppet i kyrkan i byn i eftermiddag för att se om det finns något behov av det. Annars kan vi erbjuda mänskligt stöd, framför allt till de som finns runt omkring som har frågor och undringar.

En krisgrupp har inrättats i samhället, som har cirka 500 invånare. I krisgruppen ingår personal från skolan, kyrkan och skolhälsovården.

Vid lunchtid under fredagen informerades föräldrar och barn vid Hjortsbergaskolan, som har förskola, skola och fritidshem.

– Vi hanterar frågan utifrån vår krisplan. Men självklart stöttar och hjälper vi familjen, säger Anders Olsson, rektor vid Hjortsbergaskolan.

Rickard Westman