Nya fynd kan förklara utsläpp i Lyabäcken

NYHETER

Utsläppen av cement och bentonitlera i Lyabäcken vid Hallandsåsen kan trots allt visa sig bero på de provborrningar som under sommaren pågick i området.

Tidigare har det spekulerats i att utsläppet kan ha orsakats av sabotage.

I juli stoppades provborrningarna vid tunnelbygget genom Hallandsåsen efter att stora utsläpp av cement och bentonitlera orsakat en omfattande fiskdöd i Lyabäcken. Provborrningarna pågick som ett led i det fortsatta arbetet med tunneln.

”Kan vara injekteringsbruk”

Fortfarande är det inte klarlagt vad som orsakat utsläppet och det har spekulerats i att det skulle röra sig om ett sabotage.

Men nu kan gåtan ha fått sin lösning.

– Vid grävningar i området där utsläppet skedde hittades ett lager av vad som kan vara så kallat injekteringsbruk, säger Christer Möller, informatör vid Banverket.

Injekteringsbruk sprutas in vid borrningarna för att stabilisera borrhålen och kan ha trängt ut i bäcken genom sprickbildningar.

Tre ton cement

Prover av fynden ska nu analyseras och någon gång under nästa vecka hoppas Banverket veta om injekteringsbruket kommer från gamla eller nya borrningar i området.

Totalt läckte uppskattningsvis tre ton cement och bentonitlera ut i Lyabäcken.

En förundersökning har startats under ledning av kammaråklagare Ingvar Wennersten i Malmö. Brottsrubriceringen är grovt miljöbrott alternativt vållande till miljöstörning.

Rickard Westman