Protester mot Pepsi och Coca Cola i Indien

Höga halter av bekämpnings- medel i läsken hävdar rapport

NYHETER

Hundratals hinduistiska nationalister i delstaten Uttar Pradesh i norra Indien attackerade på fredagen flera affärer och grossister som säljer Coca Cola och Pepsi Cola.

Attackerna utlöstes av en rapport som visar på höga halter av bekämpningsmedel i läskedryckerna, skriver nyhetsbyrån AP.

Foto: AP
En rapport som visade på bekämpningsmedel i Coca Cola och Pepsi utlöste våldsamma protester i Indien.

Enligt rapporten, som publicerades på tisdagen av det indiska Centrumet för forskning och miljö, innehåller indisk Pepsi Cola 36 gånger mer DDT och andra bekämpningsmedel jämfört med den Pepsi Cola som säljs i Europa. För Coca Cola är siffran 30 gånger högre jämfört med Europa.

Kan orsaka cancer

Bekämpningsmedlen kan orsaka cancer, skador på nervsystemet och fosterskador. Såväl Pepsi Cola som Coca Cola nekar till anklagelserna och kräver en oberoende studie.

Den indiska staten ska kontrollera rapporten, men har tills vidare förbjudit försäljningen av Pepsi och Coca Cola i parlamentets restaurang.

Ett 50-tal personer – en del beväpnade med skjutvapen –  tog sig in hos den lokale grossisten RP Singh Chawla i staden Allahbad, 22 mil väster om delstatshuvudstaden Lucknow. Gruppen slängde backar med flaskor omkring sig och förstörde delar av inredningen.

– Myndigheterna har inte gjort någonting, säger Chawla till AP.

Pepsi och Coca Cola störst i Indien

Enligt Centrumet för forskning och miljö finns höga halter av bekämpningsmedel även i inhemsk indisk läsk. Pepsi och Coca Cola svarar för tre fjärdedelar av den totala läskförsäljningen i Indien.

Även i dricksvattnet finns höga halter av bekämpningsmedel som används inom jordbruket. Däremot saknas regler för hur höga halter som anses som acceptabla.

De hinduiska nationalister som deltog i attackerna tillhör de politiska grupperna Shiv Sena och Bajrang Dal. Shiv Sena är en av premiärminister Atal Bihari Vajpauees samarbetsgrupper i parlamentet.

Rickard Westman

ARTIKELN HANDLAR OM