Sexoffer erbjuds en halv miljard kr

Katolska präster påstås ha utnyttjat över 1 000 barn

NYHETER

Bostons ärkestift erbjuder de offer som utnyttjats sexuellt av katolska präster 55 miljoner dollar i kompensation för deras lidande.

Enligt en rapport har över 1.000 barn utnyttjats sexuellt under sex decennier, uppger nyhetsbyrån AP.

- Vi tycker att det är en mycket bra början, men det är bara en början, sade Jeffrey Newman som är juridiskt ombud för mer än 200 av de som påstår sig blivit utnyttjade.

Erbjudandet kom en vecka efter att Sean Patrick O’Malley tillträtt som ny ärkebiskop i Bostons stift.

Ärkestiftets talesman, kyrkoherden Christopher Coyne, ville inte kommentera erbjudandet om överenskommelse.

Enligt ett dokument har varje målsägande 30 dagar på sig att acceptera erbjudandet. Uppgörelsen blir av endast om minst 95 procent av offren accepterar den.

Svårnådd lösning

Det har varit svårt att nå en lösning allt sedan krisen exploderade tidigt förra året. Krisen ledde till att kardinal Bernard Law fick lämna uppdraget som ärkebiskop i Boston i december som en ursäkt för att kyrkan misslyckats att skydda barnen och straffa prästerna.

Efter flera turer hoppas man nu att det ska gå bättre med Sean Patrick O’Malley som biskop. Han har tidigare visat sig framgångsrik i förhandlingar mellan kyrkans förövare och dess offer.

I september 2002 nådde den katolska kyrkan en uppgörelse om att betala 10 miljoner dollar till 86 offer.

Tiden som följde avskedades eller förflyttades minst 325 av USA:s 46.000 präster efter anklagelser om att de antastat barn.

Johan Kristensen