Nu ska även FOI granska Cedrell

Generaldirektör: Vi har inte kommit lika långt som pressen

1 av 2 | Foto: TOMMY MARDELL
har ljugit Maria Vera Cedrell har ljugit om tv-bolaget hon jobbar åt och vilka uppdrag hon har haft. Aftonbladet har under flera dagar granskat turerna kring Cedrell och hennes affärer och nu ska även FOI göra detsamma.
NYHETER

Efter de senaste dagarnas avslöjanden om Maria Vera Cedrells oklara bakgrund har försvarsdepartementet uppmanat FOI att undersöka henne och tv-bolaget WTN.

- Men vi har inte kommit lika långt som Aftonbladet, säger Ingvar Roos, t f generaldirektör.

Falska papper, skatteskulder och munkavle från ledningen av ett företag vars existens är högst oklar. Frågorna kring Maria Vera Cedrell och företaget WTN är många.

Därför har nu FOI:s jurister påbörjat en undersökning av kvinnan som kom med tipset som ledde till den hårt kritiserade Irakresan.

Inte hittat mycket

- Tyvärr har vi hittills inte hittat speciellt mycket. Men å andra sidan följer vi med i pressen och ni har ju fått fram en hel del. Det är så klart till vår hjälp. Dessutom fortsätter våra jurister att jobba, säger Ingvar Roos.

Resultatet av juristernas undersökning kan komma att påverka

hur FOI behandlar det avtal om tystnadsplikt som de två experterna skrev på under resan till Irak.

"Finns WTN?"

- Cedrells bakgrund är ju väldigt oklar. Den väcker en del frågor, säger Ingvar Roos.

- En intressant fråga är till exempel om det här bolaget (WTN) finns över huvud taget. Finns det inte så anser våra jurister att avtalet faller. Men det är för tidigt att svara på än så länge, fortsätter han.

Den närmaste tiden kommer en rapport att sammanställas om vad som framkom under resan.

När den är klar ska regeringen informeras.

- Vi hoppas att den blir klar före månadens slut. Först då kan vi egentligen bestämma om den ska bli offentlig eller inte, säger Ingvar Roos.

Lögner, falska papper och oklara avtal. Frågorna kring FOI:s hårt kritiserade Irakresa och initiativtagaren Maria Vera Cedrell är många. Det har nu gått en vecka sedan det uppmärksammades att FOI, utan att informera regeringen, skickat två experter till Bagdad för att undersöka uppgifter om massförstörelsevapen. Sedan dess har Aftonbladet kunnat avslöja att tv-bolaget som Maria Vera Cedrell uppger sig arbeta för inte existerar i Monte Carlo som hon påstår, att hon har ljugit om vilka uppdrag hon har haft och att hon tagit ut lön utan att betala skatt.

Nils Olauson