Hela byn har sorg

Mamman hittade sina söner i kistan

1 av 2 | Foto: KRISTER HANSSON
sörjer med familjen Hjortsberga skola, där fem av familjens sex barn går, flaggade i går på halv stång. I ett litet samhälle med knappt 1 000 invånare blir sorgen efter två barn extra påtaglig. De flesta känner varandra och nyheten om den tragiska olyckan spred sig snabbt i byn.
NYHETER

HJORTSBERGA

Flaggan på Hjortsberga skola vajar på halv stång.

Byborna försöker förstå det ofattbara - att två bröder, 3 och 5 år gamla, kvävdes till döds under lek i en träkista.

- Att det skulle hända just den familjen. Jag har svårt att ta det till mig, säger grannen Bo Johansson, 58.

Det är sorg, chock och förstämning i det lilla idylliska småländska samhället. I går informerades barnen på förskolan om att deras femårige kamrat och hans lillebror var de som dog i den tragiska olyckan.

De två pojkarna lekte förmodligen kurragömma och hade krupit ner i en träkista på över- våningen. På något sätt hade locket fallit igen och stängts när bygeln föll ner över märlan som var avsedd att hänga ett lås i.

Pojkarnas föräldrar och syskon letade desperat efter dem i omgivningarna runt huset. När mamman öppnade kistan på övervåningen gjorde hon den fasansfulla upptäckten. Trots intensiva upplivningsförsök gick de små brödernas liv inte att rädda.

1 000 invånare i byn

Nyheten om den tragiska olyckan spreds som en löpeld genom byn redan under torsdagskvällen.

- Vi har nu fått föräldrarnas tillåtelse att gå ut med informationen. Många hade redan förstått vilken familj som drabbats, säger Anders Olsson, rektor på Hjortsberga skola.

Det bor knappt 1 000 människor i det vidsträckta samhället. Alla känner alla och samtliga av den drabbade familjens sex barn, utom treåringen, går i Hjortsberga skola.

Bo Johansson bor några hundra meter från den drabbade familjen. Han är inte bara granne utan även god vän och jaktkamrat med pappan i familjen.

- Vi umgås och brukar hjälpa varandra. Framför allt hjälpte han min bror mycket under hans sista tid.

Han har flera gånger träffat de nu döda små pojkarna, och hans tankar finns hos deras föräldrar och syskon.

- Det är en så skötsam och bra familj. Deras barn är så fina.

Familjen är förtvivlad

Kyrkoherde Göran Alexandersson, som hela tiden har kontakt med familjen, öppnade i går Hjortsberga kyrka för dem som kände att de behövde komma dit och prata om det som hänt.

- Det här är ett oerhört slag mot hela byn. Familjen flyttade hit för ett tiotal år sedan och alla kände dem mer eller mindre.

De döda brödernas föräldrar och syskon var hela dagen i går kvar på sjukhuset.

- De är förtvivlade och förvirrade. Efter det akuta skedet i går eftermiddag har den hemska sanningen nu helt hunnit ifatt dem, säger Göran Alexandersson.

Per-Ola Ohlsson