Svensk kniv på FBI:s terrorlista

89-sidig katalog med dolda vapen skickas till världens flygplatser

NYHETER

NEW YORK

USA fruktar nya, stora terrorattacker.

I en katalog från FBI varnas världens flygplatser för hemliga vapen.

- al-Qaida kommer att slå till närhelst och varhelst de kan, säger John Ashcroft.

Svensk tillverkning Kniv och kapsylöppnare från svenska företaget Eka. Ofarlig pryl? Nej, FBI menar att det här är dolda vapen som flygplatser världen över bör leta efter.

Bush-administrationens egna agenter opererar just nu på olika flygplatser i Europa och Asien, bland annat i Bagdad, Basra, Aten, Istanbul och Manila, uppger New York Times.

Uppdraget är att undersöka om flygplatserna kan användas av terrorister för att avfyra bärbara raketer mot amerikanska flygplan.

Samtidigt skickar FBI ut en 89-sidig katalog till världens flygplatser med bilder på små, svårupptäckta vapen som kan användas på samma vis som den 11 september 2001.

Då använde al-Qaida små mattknivar för att tvinga bort piloterna från flygplansspakarna.

Risk för nya attacker

Bland föremålen i katalogen finns en kniv med ett 34 millimeter långt blad från företaget Eka i Eskilstuna.

I veckan förklarade justitieminister John Ashcroft att det aldrig är möjligt att släppa säkerheten, även om inga specifika hot verkar föreligga just nu.

- Risken att vi attackeras igen är en mycket verklig risk. al-Qaida kommer att attackera oss när som helst och varsomhelst de kan, säger Ashcroft.

Föremålen på FBI:s lista är som tagna ur en James Bond-film, de kostar ofta mindre än 200 kronor och är lätta att gömma.

Det är knivar som döljs i kammar, borstar, krucifix, läppstiftsfodral, käppar, paraplyer med mera. Där finns också en kortlek med korten tillverkade av tunt, skarpslipat stål som kan användas för att döda.

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM