Magstarkt, drottningen!

Silvia åt lunch endast iförd en bikini

1 av 2 | Foto: AFTONBLADET BILD
LÄTTKLÄDDA Kung Carl Gustaf och drottning Silvia åt lunch på en uteservering i franska Saint-Tropez, där de njuter av semestern. Kungen i uppknäppt kortärmad skjorta och drottningen i bikini. Frågan är om det är god smak?
NYHETER

Drottning Silvia intar lunch i bikini på en restaurang i Saint-Tropez. Svalt och skönt i värmen, men inte helt enligt etikettboken.

- Det är onödigt, kungafamiljen ska föregå med gott exempel, säger etikettkännaren Agneta Uddenberg.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia befinner sig på semester i franska Saint-Tropez. De senaste dagarna har det varit runt 35 grader varmt på franska Rivieran, vilket satt sin prägel på klädkoden vid matbordet.

Häromdagen intog kungaparet sin lunch på uteserveringen vid restaurang La cambane bambou. Kungen hade uppknäppt kortärmad skjorta medan drottningen bar bikini.

Helt uteslutet

I de allra flesta sammanhang där kungafamiljen visar sig offentligt är det helt uteslutet att sitta halvnaken vid matbordet. Frågan är då om det är god smak att göra det på en restaurang, även om det är svettigt och varmt.

- Nej, det är onödigt att drottningen sitter och äter i bikini. Man undrar varför, särskilt när det finns så mycket snygga kangas att svepa om sig, säger Agneta Uddenberg, som bland annat skrivit boken "Vett och etikett till vardags och fest".

Men hon vill ändå inte anklaga drottningen för ett regelrätt klavertramp. Var man befinner sig är nämligen avgörande för vilken klädsel som är lämplig.

- Just på Rivieran är det faktiskt mode med bikini. Men jag tycker ändå att det är onödigt, säger Agneta Uddenberg.

Lämnade magen bar

Senare på kvällen syntes drottning Silvia vid diskoteket Vip Room i Saint-Tropez. Då var bikinin utbytt mot ett par vita byxor och en topp som lämnade en del av magen bar.

- Jag är ingen stelbent etikettstant men jag undrar varför hon ska visa magen. Det passar när man är 20 år men inte på en drottning som snart är 60. Nej, det passar sig inte, säger Agneta Uddenberg.

Ska man bli upprörd över hur kungafamiljen klär sig?

- De ska föregå med gott exempel, men samtidigt måste man ta det lite från den humoristiska sidan. I dag måste det inte längre vara på ett visst sätt hela tiden, säger Agneta Uddenberg.

Karolina Vikingsson