Myggvirus har smittat 164 i USA

NYHETER

NEW YORK

West Nile-viruset väntas skörda fler dödsoffer än någonsin i USA denna sommar.

Och Sverige har också problem med farliga mygg.

- Det är ovanligt många fall av harpest just nu, säger Victoria Romanus vid Smittskyddsstyrelsen.

Myggan är en smittbärare för West Nile-viruset.

West Nile-viruset sprider sig rekordsnabbt i USA. Viruset sprids främst genom myggbett och har nu smittat minst 164 personer i 16 stater.

Det är en tredubbling på bara en vecka.

Mycket oroande

- Siffran stiger väldigt, väldigt fort. Det är mycket oroande, säger Dr Gerberding vid USA:s smittskyddsstyrelse till AP.

Förra året vid denna tid hade 112 personer smittats. Sammanlagt smittades förra sommaren 4 156 personer, de flesta i augusti och september. 284 av dem dog. Med tanke på att så många fall upptäckts redan fruktar experter i USA att smittan kommer att ta enorm fart.

I Europa finns West Nile i Medelhavsområdet.

- Teoretiskt kan den sprida sig till Sverige via flyttfåglar, men än så länge har vi inte sett något fall, säger Victoria Romanus, läkare vid Smittskyddsstyrelsen.

I Sverige sprider myggen i stället tularemi, harpest.

Antibiotika botar

- Vi har haft ovanligt många fall av harpest via myggbett i sommar. Sedan i mitten av juli har 40 personer smittats enligt vår statistik, men vi vet att det finns fler fall som ännu inte rapporterats, säger Romanus.

Förra året smittades totalt 161 personer av harpest i Sverige.

- Man märker det på att myggbettet blir infekterat, som en böld. Det botas med antibiotika. Jag känner inte till något dödsfall, säger Romanus.

Obehandlade fall av en annan typ av harpest, som smittar via inandning och drabbar lungorna, har en dödlighet på 5 till 10 procent.

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM