Stödpartier: ja och nej till nya förslaget

1 av 2 | Foto: HENRY LUNDHOLM
Peter Eriksson.
NYHETER

Vänsterpartiet gör tummen upp. Men miljöpartiet är negativa.

Samarbetspartierna är splittrade till regeringens nya uppfinning - öronmärkta pengar för sysselsättningen i statsbudgeten.

Som Aftonbladet kunde avslöja i går planerar regeringen att införa en så kallad sysselsättningsmarginal i statens budget.

Pengar ska årligen öronmärkas för att främja sysselsättningen. I goda tider behöver marginalen inte användas. När arbetslösheten däremot ökar ligger pengarna klara att plockas fram.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson tycker inte att det är en god idé.

- Vi får se efter folkomröstningen, om det blir ett ja, om vi kan bli överens. Men det som står i Aftonbladet i dag har jag svårt att tänka mig att vi köper rakt av, säger han.

- Det bästa med det här förslaget är att det visar att riskerna med att byta till euro är stora. Det kräver insatser.

Sysselsättning i fokus

Vänsterpartiets ekonomiske talesman Lars Bäckström tycker däremot att det är ett mycket bra förslag.

- Personligen tycker jag att det är en intressant tanke att ha pengar som enbart får användas för att bekämpa arbetslösheten.

Skulle s-förslaget genomföras hamnar sysselsättningen i fokus i den statliga budgeten. Hög sysselsättning blir det överordnade målet.

- Det är en ganska begåvad tanke, säger Lars Bäckström som redan diskuterat frågan i en arbetsgrupp tillsammans med miljöpartiet och socialdemokraterna.

Att regeringen skulle få möjlighet att snabbt fatta beslut om att höja eller sänka momsen och arbetsgivaravgifterna tycker däremot både miljö- och vänsterpartiet är dumt. I dag fattas alla nationella skattebeslut av riksdagen.

- Man kan ju inte ändra momsen en gång i kvartalet och märka om alla priser i butikerna, säger Peter Eriksson (mp).

- Det är en felaktig tanke. Svenska folkets rätt att sig själv beskatta ska inte föras längre bort än riksdagen, säger Lars Bäckström (v).

Förslagen, som fortfarande finputsas, kommer att presenteras i slutet av nästa vecka i socialdemokraternas valmanifest inför folkomröstningen.

LO och regeringen bråkade hela våren om hur den ekonomiska politiken ska utformas om Sverige går över till euro. Det här förslaget är en fredspipa som både Göran Persson och LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin kan blossa på.

Lena Mellin