Turister evakuerade efter brand på Mallorca

NYHETER

PALMA DE MALLORCA

Mer än 150 personer, bland dem turister, evakuerades sent på fredagskvällen sedan en brand utbrutit på den spanska turistön Mallorca.

Branden började på sluttningen till berget Puig de Randa i östra delen av öns huvudstad Palma, enligt myndigheterna.

Räddningstjänsten lyckades inte få elden under kontroll. Turister och invånare i området fick därför föras i säkerhet till en skola.

Samtidigt fortsatte bränder att härja på franska Rivieran, och på kullarna vid Nice utbröt en ny brand vid midnatt. Även där evakuerades boende och turister, men brandkåren fick kontroll över branden efter några timmar.

De ovanligt höga temperaturerna och de torra markerna runt om i Europa har på sista tiden orsakat flera skogsbränder i bland annat Spanien, Portugal, Italien och Frankrike. Portugal är värst drabbat. Mer än 160 000 hektar mark har brunnit och minst 15 personer har dött i lågorna. I Spanien har 16 personer dött av värmeslag.

Det kan dröja minst en vecka innan värmeböljan i södra Europa klingar av, uppgav franska meteorologer på fredagen.

I Slovakien har regeringen förbjudit allmänheten att beträda skogarna, med undantag för markerade turiststigar.

Europas jordbrukare drabbas också av hettan. Livsmedelsproducenter i den tyska delstaten Brandenburg sade på fredagen att upp till 80 procent av grödorna kommer att gå om intet, skriver AFP.

I Frankrike har över en miljon kycklingar kvävts till döds den senaste veckan på grund av de höga temperaturerna.

I Tyskland, där värmerekordet 40,8 grader uppmättes på fredagen, har myndigheterna tvingats stänga ett kärnkraftverk på grund av förhöjda vattentemperaturer.

TT-DPA