Kubafångar vill inte återvända hem

”Bättre än ett ryskt sjukhem”

NYHETER

Flera av fångarna på den amerikanska Guantanamobasen på Kuba vill inte resa hem.

En av de ryska fångarna jämför vistelsen i fånglägret med – ett sjukhem, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Flera regeringar förhandlar med USA om att fångar ska släppas från Guantanamobasen på Kuba, dit USA förde drygt 600 personer efter kriget i Afghanistan.

Fångarna är enligt USA misstänkta terrorister och supportrar till talibanregimen i Afghanistan. Bland fångarna finns en svensk medborgare.

”Bättre än ryska fängelser”

Andrei Khasanova är en av de ryska medborgarna på Guantanamobasen. Andreis mamma, Amina Khasanova, säger till tidningen Gazeta att förhållandena på basen är mycket bättre än i de ryska fängelserna och att sonen därför inte vill återvända hem, rapporterar Ekot.

Till en början kritiserades USA hårt för hur fångarna på basen behandlades. Bland annat hölls fångarna i burar utan skydd för väder och vind. Efterhand har förhållandena förbättrats.

Hjärntvättade av talibanerna

Enligt Gazeta har Andrei i ett brev till modern skrivit att förhållandena på Guantanamo är bättre än på ett ryskt sjukhem.

Även fyra fångar från Kazakstan vill inte återvända hem. Den kazakiska säkerhetspolisens föklaring till tidningen Astana är att de kazakiska fångarna har blivit hjärntvättade av talibanerna.

Rickard Westman