Europa knäar under värmeböljan

NYHETER

Värmeböljan fortsätter att hålla Europa i ett järngrepp.

I Storbritannien och Frankrike hotas värmerekordet, i Tyskland kröp kvicksilvret inte under 26 grader natten mot fredagen och i Nederländerna utfärdas på söndagen ett förbud mot rökning i vissa områden.

I Portugal och Spanien fortsätter de omfattande bränderna.

I Storbritannien lyder värmerekordet på 37,1 grader, från Cheltenham i augusti 1990. Meteorologer tror att det är i farozonen under helgen. Hittills har termometrarna stannat på 36,4 grader, i Gravesend under onsdagen.

Hittills är årets sommar den tredje varmaste någonsin i Storbritannien, bara 1976 och 1995 har varit varmare.

Franskt värmerekord i fara

Även i Frankrike är värmerekordet på 44 grader i fara. I Paris har en strand byggts upp längs Seine – där det dock råder badförbud. Värmen har även medfört att mängden luftföroreningar i staden ökat och bilister i staden uppmanas av myndigheter att köra sakta för att inte öka på problemet, rapporterar SVT:s Aktuellt.

I Tyskland uppmättes på fredagen 40,8 grader – den högsta noteringen sedan mätningarna inleddes 1901. I Weinbiet nära Neustadt i västra Tyskland sjönk inte temperaturen under 26,7 grader, natten mot fredagen.

Rökförbud i Nederländerna

Myndigheterna i nederländska Apeldoorn och Epe har utfärdat ett förbud mot rökning, som träder i kraft på söndagen, skriver den nederländska tidningen De Telegraaf. Rökförbudet – som även innefattar eldningsförbud – gäller främst för nationalparken Veluwe.

I Portugal har hittills 15 personer dött till följd av de omfattande skogsbränderna. Enligt portugisiska myndigheter är fortfarande sju större skogsbränder ännu inte under kontroll.

En av bränderna rasar nära det populära turistmålet Algarve i södra Portugal. Även i centrala och norra Portugal brinner det på flera håll.

19 döda i Spanien

Hittills har bränderna i Portugal åsamkat skador för nära en miljard euro, cirka 9 miljarder kronor.

I Spanien har hittills 19 människor avlidit till följd av värmen. På turistön Mallorca fick 150 personer evakueras till följd av en större brand. I nordöstra Spanien fick en campingplats evakueras när en skogsbrand spred sig i grannskapet.

Värmeböljan fortsätter av allt att döma under nästa vecka.

Rickard Westman