Polisjakt efter yxrånare

Helikopter och sex bilar sökte

NYHETER

En maskerad man hotade i går både personal och kunder med en yxa vid ett rån mot en matvarubutik i Salem söder om Stockholm.

Foto: GUNNAR SEIJBOLD
FJÄRDE RÅNET Butiksägaren Mats Röstlund stod i kassan när rånaren, med en plastpåse på huvudet, kom inrusande med en yxa i näven. Rånaren beordrade ned kunderna på golvet, annars hotade han att krossa deras skallar.

Polisen i Södertälje fick in larmet klockan 19.59. Fyra minuter tidigare rånades en matvarubutik i Salem söder om Stockholm av en man som hotade att döda kunderna med yxa.

- Jag stod i kassan när en man med en plastpåse virad runt huvudet rusade in. Han beordrade de tre kunderna som stod här att lägga sig på golvet, annars skulle han krossa deras skallar och slå ihjäl oss, berättar butiksägaren Mats Röstlund, 42, som själv stod i kassan.

Enligt honom var mannen påverkad och talade svenska med utländsk brytning. Han var mellan 190 och 200 centimeter lång och uppträdde mycket hotfullt.

Slängde sig ner

Kunderna lydde och slängde sig ner på golvet.

- Jag stod kvar här när han sprang in bakom kassan. Han ställde sig någon meter bakom mig och sa åt mig att ta ut alla pengar. Han skrek "gör inget för då slår jag ihjäl dig!"

Mats Röstlund öppnade kassan och lade ner sedlarna i en påse. Sedan tvingade rånaren honom att gå in på kontoret och öppna kassaskåpet. Där fanns inga pengar, däremot lotter som rånaren tog. Bytet blev, förutom pengarna från matbutiken, även dagskassorna från spel- och postverksamheten som affären dessutom driver. Eftersom butikspersonalen tömmer kassan flera gånger om dagen, fanns totalt inte mer än ungefär 10 000 kronor i kassan.

Ingen skadades fysiskt vid rånet, men kunderna chockades. För butiksägaren var rånet dock inte lika traumatiskt.

34 inbrott

- Jag är så luttrad, för det är fjärde gången jag blir rånad. Dessutom har jag haft 34 inbrott sedan jag startade butiken. Men det är klart att det är otäckt, säger Mats Röstlund.

Jakten avslutades

Enligt Södertäljepolisen försvann yxrånaren i okänd riktning, och samtliga enheter sattes in i jakten. Sex polisbilar och en helikopter sökte i området runt Salem, men jakten fick avslutas efter någon timme då inga spår efter rånaren påträffats.

Det finns dock flera vittnen till händelsen som förhördes på plats. Polisen har dessutom säkrat vissa fynd utanför butiken, bland annat den plastpåse som rånaren bar över huvudet. Den ska undersökas av tekniker för att säkra eventuellt DNA.

- Om rånaren blivit dömd för något brott tidigare kommer detta att avslöja honom, säger Joakim Caryll vid polisen i Södertälje.

Anja Sundberg