Drömmen om barn gick i kras

De skulle få adoptera efter tre års kamp - nytt bakslag förtog glädjen

NYHETER

Björn och Ing-Gun Klarström fick inte adoptera. Bland skälen angavs att de grälade för lite.

Efter tre års kamp är de nu godkända som föräldrar.

Men de får ändå inget barn.

Foto: CONNY SILLÉN
Paret Klarström blev godkända som föräldrar, men mitt i glädjen kom ett nytt bakslag och nu har de gett upp hoppet om ett eget barn.

För tre år sedan ansökte makarna Klarström om att få bli adoptivföräldrar. I februari 2001 kom beslutet från socialnämnden i Karlskoga: Björn och Ing-Gun godkändes inte.

- Det var väldigt jobbigt. Vi såg ju att mycket i utredningen av oss inte stämde, säger Björn Klarström.

Skälen till avslaget var bland annat att paret inte grälade tillräckligt mycket.

Dålig skolerfarenhet

- Vi diskuterar oss alltid fram till en lösning. Ena gången får Ing-Gun som hon vill och en annan gång är det jag som får som jag vill. Utredarna hade tolkat det som att vi gav varandra rätt varannan gång. De ansåg inte att det var ett bra sätt att lösa konflikter, säger Björn Klarström.

Karlskoga kommun hänvisade också till att paret hade dålig erfarenhet av skolan eftersom de varit mobbade. Vidare ansåg de att Björn och Ing-Gun hade för liten erfarenhet av barn.

- Ändå har vi alltid haft barn runt oss och passar ofta våra syskonbarn, säger Björn Klarström.

Paret överklagade beslutet men nekades vidare prövning. Med hjälp av sin advokat fick de dock till en ny utredning i kommunen.

Den här gången blev beslutet ett glädjebud. Strax före jul förra året blev de godkända som adoptivföräldrar.

Nytt bakslag

- Vi började planera för adoptionen, prata med banken och skicka in papper till förmedlingen, säger Björn Klarström.

Men mitt i glädjen och förväntan kom ett nytt bakslag. I underlaget för ansökan fanns det första nekande beslutet med. Det gjorde att Familjeföreningen för internationella adoptioner bedömde att ansökan inte skulle beviljas i utlandet.

Jukka Tekonen är socialchef i Karlskoga och enligt honom behövdes den första utredningen som underlag för det nya beslutet.

Ingen avsikt att försvåra

- Det går inte att utesluta historiken om politikerna ska få ett bra underlag. Vi hade ingen avsikt att försvåra för familjen, tvärtom visar utredningen på en positiv utveckling i familjen, säger han.

Hade det inte räckt att skicka ut den nya utredningen?

- Vad jag känner till lämnar man hela utredningen vidare. Därefter är det adoptionsorganisationerna som tar ställning till materialet, säger han.

Makarna Klarström har kämpat för att få adoptera i över tre år. Men nu har de gett upp hoppet om en egen son eller dotter.

- Vi brukar ofta passa våra syskonbarn som kommer hit och sover över. De stunderna får vi ta vara på, säger Björn Klarström.

Karolina Vikingsson