Nej till EU vinner delseger i Estland

NYHETER

Tartu

Estland fick en politisk överraskning i veckoslutet när landets största parti beslöt att motarbeta estniskt medlemskap i EU.

Det vänsterbetonade Centerpartiet ska verka för nej till EU i folkomröstningen den 14 september, samma dag som Sverige avgör EMU-frågan.

- De senaste årens ensidiga ja-propaganda kan ha drivit fram det här beslutet. Det behövdes tydligen ett alternativ, sade partiledaren Edgar Savisaar sedan delegaternas röster hade räknats vid partikongressen i Tartu i lördags kväll.

Kampanjen inför folkomröstningen kommer nu att hårdna och den starka ja-opinionen - 62 procent - väntas krympa. Valutgången är inte längre helt given.

Isoleras?

Centerpartiet är i opposition och den högerdominerade regeringen har hotat med att ett center-nej till EU kommer att isolera partiet i estnisk politik.

Det fruktar även centerns ja-falang, som upplevde nederlaget bittert. Ett halvdussin före detta ministrar vädjade förgäves om ja till EU-medlemskap.

När resultatet stod klart bytte den maktfullkomlige partiledaren Savisaar på stående fot ut sina två vice ordförande, den Sverigeutbildade professorn Peeter Kreitzberg och förre försvarsministern Sven Mikser, som varit ja-falangens frontfigurer.

Kreitzberg utmanade även Savisaar i partiledarvalet men förlorade. En del bedömare väntar sig nu en splittring av centern.

- Vi inom ja-sidan måste sätta oss ned och tala om framtiden. Det var på ett sätt en lättnad att Savisaar bytte ut Kreitzberg och mig. Vi har inte haft de bästa relationer med honom på sistone. Savisaar är dålig på att tolerera kritik, sade en mycket besviken Sven Mikser till TT.

"EU liknar Sovjet"

Edgar Savisaar själv vädjade i debatten om en medelväg, varken ja eller nej till EU, bara en maning att gå till vallokalerna och rösta efter personlig övertygelse.

Samtidigt avslöjade han sin EU-skepticism och antydde att Europeiska unionen i vissa stycken faktiskt påminner om Sovjetunionen.

- Vi har bevittnat ett förfärligt exempel på manipulation, sade en upprörd estnisk tv-journalist efter debatten.

Partiledarens hustru, Vilja Savisaar, talade engagerat mot EU. Hon hade ställt upp som partiledarkandidat och fick därmed tillfälle att hålla ett anförande med hård kritik mot sin mans utmanare Peeter Kreitzberg.

Talet slutade med att hon avsade sig kandidaturen till förmån för sin man.

- Nu har vi sett Savisaars strategi, sade en sammanbiten Kreitzberg till TT.

Vilja Savisaar bekräftade i samtal med TT att hon ställt upp som kandidat just för att få chans att tala om "det negativa som har pågått inom partiet på senare tid".

Arne Bengtsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM