Persson: Meningslöst diskutera med Pagrotsky

Foto: Peter Kjellerås, Nikolai Jakobsen
SPLITTRING I REGERINGEN Statsminister Göran Persson går i en intervju till angrepp mot sin egen näringsminister Leif Pagrotsky.
NYHETER

Fem veckor före euro-omröstningen skruvar statsminister Göran Persson upp tonläget i debatten.

I en intervju i Svenska Dagbladet angriper han såväl regeringens samarbetspartier som sina ministrar:

– Det är meningslöst att diskutera med Leif Pagrotsky.

Sprickan inom regeringen i euro-frågan blir allt tydligare. I en intervju i Svenska Dagbladet angriper statsminister Göran Persson såväl regeringens samarbetspartier vänstern och miljöpartiet som sina egna ministrar.

  v och mp försöker driva Sverige ut ur EU, i strid med den förra folkomröstningen, menar han.

– Det finns de på nej-sidan de som har en dold dagordning. De kommer att aktualisera nästa steg om det är så att folket röstar nej.

”Meningslöst diskutera med Pagrotsky”

Även Göran Perssons tidigare nära medarbetare, näringsminster Leif Pagrotsky, får kritik. Pagrotsky är för EU – men mot euron. Pagrotsky vill behålla Sveriges rörliga växelkurs.

– Sedan vi gick in i folkomröstningsperioden diskuterar inte vi med varandra. Det är meningslöst, säger Göran Persson till SvD.

Kulturminister Marita Ulvskogs analys av EU som en framtida superstat som stänger ute den övriga världen är felaktig, anser Persson.

– EU är nationalstater som samverkar frivilligt. Hela EU:s praktik är att värderingsmässigt växa – hela tiden. Marita Ulvskogs analys bygger på förutfattade meningar som inte är sakskäl.

”Jag kommer att ge allt”

Trots den starka motvinden är han optimistisk inför slutspurten av valrörelsen.

– Det finns en dramatik i det här som kommer att vara till ja-sidans fördel. Det kommer att avgöras de sista 14 dagarna. Jag kommer att ge allt i den här kampanjen, säger Göran Persson till SvD.

Leif Pagrotsky befinner sig på semester och har inte gått att nå. Marita Ulvskog vill inte kommentera intervjun.

Rickard Westman