”Persson är en smula desperat”

Vänsterns Jonas Sjöstedt svarar på kritiken

NYHETER

I en intervju i söndagens Svenska Dagbladet går Göran Persson till hårt angrepp mot nej-sidan inför euro-omröstningen. Bland annat kallas vänsterns EU-parlamentariker och EMU-motståndare Jonas Sjöstedt för egoistisk av Persson.

– Jag är förvånad, säger Jonas Sjöstedt.

Göran Persson går till hårdast angrepp mot regeringens samarbetspartier, vänstern och miljöpartiet. Även flera av Perssons ministrar får kritik (se separat text), men den som får klä hårdast skott är vänsterns Jonas Sjöstedt.

– Han vill att vi ska vara smarta och plocka russinen ur kakan. Vi ställer oss vid sidan och låter de andra gå fram – och så ska vi stå där och ta för oss det bästa. Det finns en egoism i det, säger Göran Persson till SvD om Jonas Sjöstedt.

Sjöstedt: ”Persson är en smula desperat”

Jonas Sjöstedt svarar med att kalla Perssons utspel för ”desperat”:

– Det finns väl två saker att säga om det. Det ena är att jag är förvånad över att det är så grova personangrepp från en statsminister. Det är ovanligt och kanske en smula desperat.

– Det andra är att han visar en väldigt märklig syn på EU, när man inte ska fundera på om det man deltar i är bra eller dåligt, säger Jonas Sjöstedt till aftonbladet.se.

Enligt Sjöstedt skulle logiken i Perssons resonemang kräva att Sverige även stödjer till exempel EU:s jordbrukspolitik.

– Jag tror tvärtom att det är bra om EU blir så att länderna kan välja att delta i sådant man tycker är viktigt och riktigt, säger Sjöstedt.

”Inom EMU finns ingen solidaritet”

Anklagelsen om egosim avfärdar Sjöstedt.

– Motsatsen till egoism är ju solidaritet. Och inom EMU finns ingen solidaritet. Där är det inte meningen att man ska hjälpa varandra om man råka ut för problem, utan man ska tvinga varandra till neddragningar.

Enligt statsministern vill även v och mp försöker driva Sverige ut ur EU, i strid med den förra folkomröstningen.

– Det finns de på nej-sidan de som har en dold dagordning. De kommer att aktualisera nästa steg om det är så att folket röstar nej, säger Göran Persson till SvD.

”Omröstningen handlar inte om EU”

Jonas Sjöstedt kallar statsministerns uttalande för ”lite löjligt” och säger att det verkar som om Göran Persson vill lura i väljarna att omröstningen handlar om något annat än euron.

– Alla på nej-sidan är överens om att folkomröstningen handlar om valutan och EMU. Det finns ingen inom nej-sidan som påstår att den handlar om EU.

Rickard Westman