Israelisk flygräd mot Libanon

Vedergällning för Hizbollah-attack

NYHETER

En israel dödades och minst fyra skadades i en ny attack från Hizbollah-gerillan vid gränsen mellan Israel och Libanon.

Kort därefter svarade Israel med att attackera byn Tayr Harfa i södra Libanon med attackflyg.

Hizbollahs attack var den andra på tre dagar. Israeliska källor uppger att det rörde sig om en artilleriattack, medan Hizbollah hävdar att de beskjutit israeliska militärflygplan som flugit över libanesiskt luftrum.

En 16-årig pojke i staden Shlomi dog i attacken medan minst fyra andra personer fick lättare skador, uppger nyhetsbyrån AP.

Israeliskt stridsflyg till attack i Libanon

Bara timmar senare gick israeliskt stridsflyg till attack mot vad den israeliska militären uppger är luftvärn som tillhör Hizbollah. Det finns inga uppgifter om skadade eller dödade i den israeliska attacken.

Efter det israeliska flyganfallet lämnade det libanesiska utrikesdepartementet in en protest till FN:s säkerhetsråd mot Israels kränkning av Libanons suveränitet, uppger TT.

Hizbollah, som stöds av Iran och Syrien, öppnar rutinmässigt eld mot israeliskt stridsflyg som kränker libanesiskt luftrum. Den senaste tiden har spänningarna längs gränsen ökat.

Andra eldstriden på kort tid

Den 16-årige pojke som dog i den senaste attacken från Hizbollah är det första civila israeliska dödsoffret som har krävts vid beskjutning längs gränsen sedan maj 2000, då Israel drog tillbaka sina trupper från södra Libanon, skriver AP.

I fredags besköt Hizbollah och Israel varandra med artillerield vid området där den israeliska, syriska och libanesiska gränsen möts. Detta efter att en av Hizbollahs säkerhetsansvariga, Ali Hussein Saleh, dödats av en bilbomb i södra Beirut. Hizbollah anklagar Israel för Salehs död.

Rickard Westman, TT