Diplomater i Hong Kong upprörda över naziskyltning

Klädkedja använder nazistflaggor och hakkors i skyltningen

NYHETER

Tyska och israeliska diplomater riktar skarp kritik mot en klädkedja i Hong Kong, som skyltar med nazistflaggor, hakkors och andra nazisymboler i sina butiker.

Företaget – som kallar sig för ”http://www.izzue.com” – överväger nu att skylta om, skriver nyhetsbyrån AP.

Foto: AP
Klädaffärskedjan får kritik för sin skyltning.

Förutom skyltningen säljer butikerna även kläder med nazisymboler. En av t-tröjorna som finns till försäljning har en bild av Adolf Hitler tryckt på bröstet.

– Det är helt opassande. Symbolerna för naziregimen står för grymhet och brott mot mänskligheten, säger en anställd vid det tyska generalkonsulatet i Hong Kong till AP. Diplomaten, som inte vill framträda med namn, uppmanade allmänheten att bojkotta företaget.

Israels generalkonsul Eli Avidar säger till tidningen South China Morning Post att konsulatet i Hong Kong tagit emot dussintals klagomål under de två dagar skyltningen varit uppe.

– Folk var rasande, sårade och chockade, säger Avidar till tidningen uppger AP.

Företagets marknadsföringsansvarige, Deborah Cheng, säger att dekorationerna och kläderna inte var avsedda att orsaka uppståndelse och att de kan komma att plockas ned.

– Vi överväger att byta ut skyltningen. Men vi måste hitta någonting att ersätta den med.

Enligt Cheng ville designern att kläderna skulle ha ett militärt tema, men insåg inte att de skulle kunna uppfattas som stötande.

Rikard Westman