Allt fler unga bär vapen

På tre år har antalet beväpnade 15-åringar femfaldigats

NYHETER

Antalet beväpnade ungdomar ökar dramatiskt. För att få respekt bär tonåringar kniv och soft air guns.

På tre år har antalet beväpnade 15-åringar femfaldigats, skriver Svenska Dagbladet.

Sedan 1999 har antalet ungdomar under 20 år som misstänks för brott mot vapenlagen ökat med 42 procent. Och bland 15-åringar är siffran fem gånger så hög för 2002 jämfört med 1999.

Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

– De är rädda och vill få respekt, säger Ann Hellströmer vid socialtjänsten i Stockholm.

Många som bär kniv gör det inte i syfte att använda den, det handlar om att visa att man är stark och kan försvara sig, skriver Svenska Dagbladet.

Polisen beslagtar fler vapen

Polisen märker också av trenden och beslagtar allt fler vapen. Det kan vara knivar, pistoler och soft air guns. Ungdomar under 20 år står för en femtedel av alla misstänkta brott mot vapenlagen.

– Det är ofta i samband med andra brott, till exempel olovlig körning som vi upptäcker att de bär kniv eller andra vapen, säger Lars Ingvar Karlsson, kommissarie på ungdomsroteln hos citypolisen i Stockholm till SvD.

Illegal vapenmarknad

Nyligen gjorde tullen ett stort beslag av elpistoler, tårgas och andra vapen hemma hos två unga män i Älvsjö. Männen var bara 18 och 20 år gamla.

Enligt Ann Hellströmer börjar det skapas en illegal markand för vapen som säljs av ungdomar till andra ungdomar.

För att undvika en skenande våldspiral är det viktigt att samhället tar hand om människor som utsatts för våld och hot av ungdomar.

– Vägen från offer till gärningsman behöver inte vara så lång och många gärningsmän har en gång varit offer själva, säger Ann Hällströmer.

Johan Kristensen

ARTIKELN HANDLAR OM