Brist på bränsle orsakar kravaller i Basra

NYHETER

BAGDAD

Flera attentat genomfördes mot ockupationsmakten i Irak i går - både mot amerikaner i norr och mot britter i söder.

Det senare är en nyhet. Det hette länge att britterna använde mjukare metoder och åtnjöt mer förtroende hos befolkningen.

Foto: ZOHRA BENSEMRA
En man bärs iväg efter att ha blivit skjuten. Brittiska trupper har för andra dagen försökt skingrat massorna vid upplopp i Basra som kommer ur missnöje över brist på bränsle.

För andra dagen i rad förekom oroligheter i Basra i södra Irak. Flera soldater och civila skadades. Enligt Reuters dödades två irakier och en nepalesisk säkerhetsvakt.

Invånarna angrep brittiska militärfordon och brände bildäck i protest mot bristen på elektricitet och bensin. Britterna hävdar att Saddamtrogna saboterar elnätet för att skapa missnöje.

En person dödad

I Bagdadområdet skadades fem amerikanska soldater och tio irakier i olika incidenter. Bland de skadade fanns ett elvaårigt barn, sa ett vittne.

I Diyalaprovinsens huvudstad Baquba norr om Bagdad greps den shiamuslimska andliga ledaren Ali Abd al-Karim al-Madani för andra gången.

Förra gripandet ledde till massiva demonstrationer. En person dog då i en explosion.

Hårdfört agerande

Den högste amerikanske militären i Irak, generallöjtnant Ricardo Sanchez, sa i veckan att de amerikanska soldaternas hårdföra agerande i civila områden skapar nya motståndsmän.

TT-AFP