Perssons attack mot nej-ministrar får kritik

NYHETER

Kritiken mot Göran Persson är hård efter hans attack i går på de EMU-negativa ministrarna i regeringen.

- Jag blir illa berörd å deras vägnar. Jag tror de känner sig förödmjukade och ledsna, säger Sören Wibe, ordförande för Socialdemokrater mot EMU.

kritiserades Ulvskogs analys helt fel, nio år gammalt uttalande från Winberg sågas och menigslöst att diskutera med Pagrotsky. Statsministern var hård i gårdagens påhopp.

I gårdagens Svenska Dagbladet gick Göran Persson till attack mot EMU-motståndarna Marita Ulvskog, Margareta Winberg och Leif Pagrotsky.

Om kulturminister Marita Ulvskog säger han att "hela hennes analys är fel".

"Meningslöst"

Vice statsminister Margareta Winberg får sig en känga för ett uttalande om att påven skulle ta över familjepolitiken i EU. Uttalandet gjordes 1994.

Om näringsminister Leif Pagrotsky säger han att det är meningslöst att diskutera EMU med honom.

- Jag är förvånad över att en så pass skicklig politiker gör så här. Jag tror att det drabbar hans sida värst i slutändan, säger Sören Wibe.

Ingen av ministrarna ville i går kommentera påhoppet. Enligt Sören Wibe sitter de i en obehaglig situation eftersom de inte vill gå i öppet gräl med sin chef. Något Persson troligen var väl medveten om.

Persson desperat

Varför gör Persson så här tror du?

- Det kan vara lite desperation över opinionsmätningarna. Ministrarnas ställningstagande betyder mycket. Det är kanske ett försök att sänka deras trovärdighet.

Fredrik Sperling