Aftonbladets Carlösten Nordmark har avlidit

NYHETER
Foto: ULF NYLÉN
Carlösten Nordmark.

Carlösten Nordmark är död.

Jordbrukarsonen från Högbacken i Långträsk, sportskrivaren på Piteå-Tidningen som blev Aftonbladets store landsortschef, tidningsmakaren som gjorde om Jordbrukarnas Föreningsblad till tidningen Land, Feminas redaktionschef som blev Cancerfondens informationschef under tio lyckosamma år med tv-galor och riksmarscher, thrillerförfattaren i internationell toppklass.

Carlösten Nordmark avled i fredags kväll, 70 år gammal, efter en kort tids sjukdom.

Genuint sportintresse

Sin journalistkarriär inledde han som radskrivare på Piteå-Tidningens sportredaktion. Hans genuina sportintresse följde honom genom åren och den sista gången jag själv träffade honom var, typiskt nog, vid jaktstarts-SM på skidor i Haninge i vintras.

Efter fasta jobb på PT och på NSD i Luleå värvades han 1960 till Aftonbladets Luleåredaktion med Nordkalotten som bevakningsområde, där han på ett uppseendeväckande sätt stärkte tidningens ställning i Norrbotten. 1963 plockades han till redaktionen i Stockholm och där stannade han som arbetsledare och reporter till 1979.

Det var med Carlösten Nordmark som chef för alla riksredaktioner som Aftonbladet under första kvartalet 1964 för första gången bröt igenom 300 000-vallen av försålda tidningar.

Thrillerdebut 1982

Thrillerdebuten skedde 1982 med "Utväxlingen" som han skrev tillsammans med Bernt Nilsson.

Därefter kom det åtta egna böcker i jämn takt, från "Missilerna i Murmansk" 1986 till "Skytt i svart hatt" 1999. Ett mått på hans storhet kan man utläsa i Nerikes Allehandas recension av "Operation Polar":

"Nordmark är en bättre berättare än Guillou. Hans människor är mer levande, personskildringarna skickligare, dialogerna mer sannolika och hjältarna mer mänskliga, trots att de inte är mindre hjältar för det."

Carlösten Nordmark efterlämnar hustrun Eva Lindau, politiskt sakkunnig i socialdemokraternas riksdagskansli, barnen Maria, Lars, John, Elin och Sara samt barnbarnen Hampus, Aron och Manfred.

Lasse Sandlin (Under många år spelare i Carlöstens eget fotbollslag Lyxlirarna)