Khadaffi: Vi tar på oss ansvaret

270 människor dog i flygplansattentatet i Lockerbie

1 av 2 | Foto: AP
I en intervju i amerikanska Time medger Moammar Khadaffi Libyens ansvar för attentatet i Lockerbie.
NYHETER

Libyen är ansvarigt för attentatet mot det amerikanska Pan Am-planet över skotska Lockerbie för 15 år sedan.

Det medger nu landets diktator Moammar Khadaffi.

De 259 personerna ombord på planet och elva på marken dog den 21 december 1988, då Pan Ams flight 103 sprängdes över Lockerbie.

En av de omkomna var den svenske diplomaten Bernt Carlsson.

Agent dömdes

För två och ett halvt år sedan dömdes den libyske säkerhetsagenten Ali al-Megrahi av en skotsk domstol för att ha placerat bomben på planet. Och i april i år gick Libyen med på att betala 2,7 miljarder dollar i skadestånd till offrens anhöriga.

Men Moammar Khadaffi har ändå inte velat erkänna att Libyen har det fulla ansvaret för attentatet.

Förrän nu.

I dag publicerar amerikanska Time en unik intervju med diktatorn, där han säger att Libyen tar på sig ansvaret "enligt internationell lag".

Han undviker dock att svara på frågan om han även medger att Libyen utförde bombattentatet.

- Är det inte osannolikt att ett ansvarskännande land, en FN-medlem, skulle kunna utföra ett sådant dåd? säger han till Time.

Lyfta sanktioner

Khadaffi hoppas att medgivandet av ansvar ska få USA och FN att lyfta sanktionerna mot Libyen, som hittills kostat landet 30 miljarder dollar.

Enligt Time anser västerländska diplomater att diktatorns utspel är ett steg i rätt riktning. Men USA, som kräver ett fullständigt erkännande av skuld och ansvar, låter sig inte imponeras.

- Libyen vet vad som krävs. Det finns inga genvägar och vi kommer inte att sänka kraven, säger Philip Reeker, talesman för det amerikanska utrikesdepartementet, enligt Time.

Gunnar Svensson