Carl Tham får hård tysk kritik

Die Welt: "Han är fel man på fel post"

NYHETER

BERLIN

Sveriges ambassadör i Tyskland, Carl Tham, kritiseras nu öppet i tysk press.

"Många anser att han är fel man på fel post i Berlin", skriver tidningen Die Welt.

Foto: ANDERS DEROS
AMBASSADÖR I BERLIN Die Welt har öppet kritiserat Carl Tham bland annat för hans aktiva roll för nej-sidan inför det svenska EMU-valet.

Artikeln slog ner som en bomb i diplomatiska kretsar i Berlin. Det är mycket ovanligt att konservativa Die Welt skriver om utländska ambassadörer i så respektlösa ordalag.

Flera nordiska diplomater som Aftonbladet talat med tror att Göran Persson efter detta inte har något annat val än att låta utrikesminister Anna Lindh sparka Carl Tham från posten snarast möjligt.

Huvudpersonen själv är fåordig.

- Jag har inte läst artikeln och känner därför inte till innehållet. Därför vill jag inte uttala mig, säger Carl Tham.

Aktiv roll

Bakgrunden är bland annat Thams aktiva roll för nej-sidan inför den svenska folkomröstningen om EMU den 14 september. Han har varnat för osäkerheten kring den gemensamma valutan och uttalat sig om vilka risker en anslutning skulle innebära för Sverige.

- Så mycket kan jag väl säga att jag inte anser att det finns någon konflikt mellan att vara emot EMU och att vara ambassadör i Tyskland, fortsätter Carl Tham.

Artikeln på Die Welts ledarsida är en blandning av fakta, hörsägen och kommentarer under rubriken "Sveriges ambassadör Carl Tham skjuter på euron från Berlin".

Dåligt gensvar

Enligt artikeln beklagar sig företrädare för svenskt näringsliv i Tyskland över ambassadörens dåliga gensvar på deras önskemål. Och inom det tyska utrikesdepartementet anses det att Thams intresse för Tyskland är "relativt litet".

Asbjørn Svarstad

ARTIKELN HANDLAR OM