Nu är Jurij, 41, i sjunde himlen

Han sa ja från rymdstationen

1 av 2 | Foto: AP
NYGIFTA Jekaterina Dmitirev strålar av lycka efter att kosmonauten Jurij Malensjenko sagt ja till sin älskade från rymdstationen ISS som svävar 385 kilometer ovanför marken. Men hon får nöja sig med en pappfigur tills han landat på jorden.
NYHETER

Efter gårdagens bröllop svävade Jurij Malensjenko på små moln.

Bokstavligen.

Han gifte sig ombord på den internationella rymdstationen ISS - 385 kilometer ovanför sin brud.

Ryssarna fortsätter att sätta rekord i rymden. De var först med att skicka upp en hund, en man, en kvinna och en turist i omloppsbana.

Och i går blev en ryss den förste att gifta sig i rymden.

Kosmonauten Jurij Malensjenko, 41, som sedan april är befälhavare på den internationella rymdstationen ISS, sa sent i går kväll svensk tid ja till sin fästmö Jekaterina Dmitirev, 26.

- Ju längre bort Jurij är, desto närmare kommer vi varandra, sa bruden som var klädd i en gräddfärgad bröllopsklänning.

Frack skickades upp

Brudgummen var klädd i en frack som han tillsammans med vigselringen fått uppskickad till rymdstationen med ett transportskepp.

Den jordnära delen av vigselakten ägde rum i Johnson Space Center i Houston, där Jurij Malensjenko under ceremonin representerades av en amerikansk advokat.

Nasa hade upprättat en videolänk så att brud och brudgum kunde se och prata med varandra under ceremonin, och ge varandra slängkyssar när det var dags att kyssa bruden.

Jekaterina Dmitirev flyttade med sina föräldrar till USA när hon var tre år och är amerikansk medborgare. Hon träffade Jurij Malensjenko på en fest för fem år sedan och de blev ett par förra året.

Men alla uppskattar inte det unika bröllopet. Ryssarna försökte förgäves få Jurij Malensjenko att vänta med bröllopet och hans chef, general Vladimir Mikhailov, har hörts muttra "kosmonauter ska inte uppträda som filmstjärnor".

Bröllopet ett spektakel

Kosmonautens föräldrar uppskattar inte heller tilltaget. De har inte ens träffat sonens utvalda och menar att bröllopet blivit ett spektakel.

- Vi förstår inte det här och vi tycker inte om det. Brudgummen är ju inte närvarande vid sitt eget bröllop, säger mamma Nina till Reuters.

I oktober återvänder Jurij Malensjenko till jorden. Då väntar en bröllopsresa till Australien.

Gunnar Svensson