Idi Amin hotad på dödsbädden

Planen: Exdiktatorn ska mördas i sin respirator

NYHETER

Ugandas ex-diktator Idi Amin har mordhotats.

Han vårdas på ett sjukhus i Saudiarabien där man nu höjt säkerheten efter hotet.

Mordhotet mot den nu 78-årige ex-diktatorn och massmördaren Idi Amin har kommit in till King Faisal hospital i Jidda, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Idi Amin vårdas där och har under de senaste veckorna legat i koma. Han ligger på intensivvårdsavdelningen och hålls vid liv med hjälp av respirator.

När Aftonbladet frågar personalen på avdelningen om Amins tillstånd och om hotet mot honom vill ingen uttala sig.

– Vi kan inte säga något om honom på grund av säkerhetsreglerna. Vi hänvisar till hans anhöriga, säger en kvinna som arbetar på King Faisal-sjukhusets intensivvårdsavdelning.

Kan dö när som helst

Men enligt en källa som nyhetsbyrån Reuters talat med är det bara en fråga om dagar innan ex-diktatorn avlider.

Idi Amin tog makten i Uganda 1971 då han som arméchef störtade presidenten och envåldshärskaren Milton Obote. Till en början hyllades han av folket som en befriare. Som flerfaldig östafrikansk mästare i tungviktsboxning var han populär redan innan. Men hjälteglorian försvann snabbt.

Skräckvälde

Med massavrättningar, konfiskering av utländsk egendom och förföljelse av icke-muslimer styrde han sitt skräckvälde. Han störtades 1979 och flydde då till Libyen. Därefter bosatte han sig i den saudiarabiska hamnstaden Jidda där han levt ett lyxliv.

Under Idi Amins regim i Uganda försvann och mördades omkring 300 000 personer. Trots det har ex-diktatorn aldrig ställts inför rätta för massmorden. Miljoner anhöriga har därmed inte kunnat få upprättelse.

Människorättsorganisationen Human rights watch undersökte 1999 möjligheterna att få Amin utlämnad från Saudiarabien. En saudiarabisk diplomat svarade då att beduinsk gästfrihet innebär att om en gäst välkomnats in i tältet får personen inte slängas ut.

– Det är beklagligt att Idi Amin dör i sitt ”tält” utan att ställas till svars för sina brott, säger Reed Brody på Human rights watch i New York.

Begravning i Uganda

Trots det grymma förtryck som Idi Amin utsatt ugandierna för vill hans familj att han förs tillbaka till hemlandet efter sin död.

– Vi har kontaktat myndigheterna i Kampala för att se om vi kan föra honom till Uganda och ge honom en värdig begravning, sa en av hans fruar, Madina Amin, till nyhetsbyrån AFP.

Karolina Vikingsson