Spring till bergen - Iron Maiden kommer till stan

Nu släpps biljetterna till konserten i Globen

NYHETER

Eddie!

Ett monster.

Snart i en konsertlokal nära dig.

Foto: ANDREAS BARDELL
SUCCÉ I SOMRAS I juni fyllde de medelålders metallarbetarna i Iron Maiden Stockholms stadion utan problem. Så det gäller att snabba på om du vill ha biljetter till giget i Globen i november.

Iron Maiden gjorde en hejdundrande spelning på Stockholms stadion i somras. Konserten belönades inte bara med fyra plus av Aftonbladets tunga rockrecensent Mattias Kling – de kortväxta britterna fick också mersmak.

Mersmaken yttrade sig på två sätt. Skinnplågaren (trumslagaren) Nicko McBrain promenerade bort till platsen där gamla rockfarbröder jämt hamnar, förr eller senare. Nicko drog till Skansen och hälsade på Lasse Berghagen. Resten av gruppen bokade genast in två gig till i Sverige i år. Den 14 november uppträder därför Iron Maiden på Globen och dagen efter på Scandinavium i Göteborg.

Lär ta slut

Biljetterna släpps i dag. Ni köper dem enklast via BiljettDirekt/Ticnet, Globens biljettkassa, ATG-ombud och de sedvanliga försäljningsställena. Först till kvarn. Biljetterna lär ta slut innan någon hinner säga ”spring till bergen”.

Finns det något mer att tillägga? Jo, att tiden går. För länge sedan, ungefär när Maiden släppte sitt kanske bästa album ”Number of the beast”, var hårdrocken under belägring. Moralisterna och diverse religiösa sweethearts anklagade genren för att uppmana till djävulsdyrkan, droganvändning och annan blasfemi.

I stormens öga

Ungdomarna var offren. De kunde varken tänka själva eller försvara sig. Bet Ozzy Osbourne av halsen på fladdermus gick givetvis alla fans man ur huse för att upprepa bedriften ute i skogen. Iron Maiden befann sig mitt i stormens öga eftersom de hade fräckheten att sjunga om en sifferkombination: 666.

Men fan blir gammal, hiphoppen började skrämma föräldrar på allvar och allt förändrades. Numera befinner sig Maiden i samma liga som exempelvis Bruce Springsteen, Rolling Stones och U2. De bjuder på allsångsfest för hela familjen.

Skillnaden är bara att Iron Maiden har en annorlunda maskot. Han heter Eddie. Han är ett monster.

Iron Maiden spelar i Globen 14 november och i Scandinavium 15 november.

Markus Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM