Dramatisk ökning av klamydia bland tonåringar

"Klamydians dag" ska stoppa smittan

NYHETER

Allt fler svenska tonåringar har smittats av klamydia i år jämfört med förra året.

Ännu värre väntas det bli efter sommaren då många haft sin samlagsdebut - ofta utan skydd.

Nu inför flera sjukhus runt om i landet "Klamydians dag" för att få bukt med smittan.

Sedan 1996 har antalet klamydiafall stadigt ökat. Under årets första sex månader rapporterades 11 804 fall till Smittskyddsinstitutet, en ökning med 1,5 procent jämfört med samma period förra året.

Den absoluta toppen väntas dock under hösten då många ungdomar som haft oskyddat sex under sommaren väntar med att testa sig tills de börjar skolan. Värst ser det ut i åldersgruppen 15-19 år där hela 36 procent fler har smittats av klamydia under årets första sex månader jämfört med samma period förra året, enligt statistik från Smittskyddsinstitutet.

Öppet hus på sjukhusen

För att sätta fokus på problemet och få fler ungdomar att inse riskerna med oskyddat sex kommer nu flera sjukhus och ungdomsmottagningar i landet att hålla en "Klamydians dag" den första september i år.

- Vi kommer ha utökad mottagning och öppet hus där man kan lämna tester och träffa doktorer, säger Peter Lidbrink, hudläkare på Huddinge Universitetssjukhus.

Initiativet kommer från sjukhusen i Stockholm där man tagit idén från andra länders melanom-dagar då människor kunnat få sina leverfläckar undersökta.

Väljer bort kondon

Anledningen till att så många fler smittas av klamydia idag är troligen att allt färre använder kondom plus att det blir mer vanligt med tillfälliga kontakter.

- Förr var man mera på sin vakt på grund av hiv, men idag talas det knappt om det och man tar fler risker, säger Lidbrink.

Läkarna misstänker att mörkertalet är stort vad gäller klamydiafallen och hoppas att den planerade dagen ska få fler att testa sig. Samtidigt har man redan idag problem med att få resurserna att räcka till.

- I förra månaden var det minst fyra veckors väntetid på att bli undersökt på Södersjukhuset, säger Lidbrink.

Målsättningen är att komma ner i max en veckas väntetid, men Lidbrink erkänner att det kan bli svårt - särskilt med tanke på att trycket på mottagningarna troligen kommer att öka efter klamydiadagen.

- Resurserna hänger inte riktigt med. Politikerna har informationen och vi hoppas att de ska ge oss mer pengar, säger Lidbrink.

Åsa Asplid