De ungas supande - ett växande problem

Nu blir Stockholms-föräldrarna uppringda av socialen på Gotland

NYHETER

Tio procent av Stockholmsungdomarna som blivit omhändertagna för fylla på Gotland i sommar riskerar att bli alkoholister.

Socialen på Gotland tar nu krafttag mot sommarfyllan. Hundra föräldrar i Stockholm kommer att bli uppringda och informerade om vad som hände på barnens semester.

43 procent av de unga som omhändertas för fylla på Gotland är turister. 82 procent av dem kommer från Stockholm, skriver Dagens Nyheter.

Tio procent av de omhändertagna Stockholmungdomarna befinner sig i farozonen för allvarligt missbruk enligt socialen.

– Tendensen att det blivit värre och värre har vi sett de senaste åren och vi befarar att det kommer att bli ännu värre nästa år, säger Ove Örnebjär, chef för socialtjänstens ungdomsgrupp på Gotland.

Ökat våld

Gotlandspolitikern Jan Lundgren nattvandrade i Visby i helgen. Han är oroad över det han sett.

– Jag har haft kontakt med krögare, polis, ordningsvakter med flera under hela sommaren och kunnat hämta kunskaper av deras information. Särskilt det ökande våldet har varit påtagligt, säger Lundgren till Gotlands Tidningar.

Lundgren har sett hur stora grupper med 15–17-åringar åker till Visby för att dricka och slå runt. Han tycker att föräldrarna borde hålla hårdare i sina barn.

Orolig för nästa år

I år bidrog staten med en halv miljon kronor till en särskild satsning mot bland annat ungdomsfylleriet på Gotland. På söndag tar pengarna slut.

– Det sägs att sommaren tar slut då, men vi är ändå mycket oroade över hur det ska bli nästa år, säger Ove Örnebjär till DN.

Ett sätt att försöka att få kontroll på situationen är det samarbete som ska inledas mellan socialtjänsten på Gotland och den i Stockholm.

Malin Ekmark