Svensk gripen på brittisk flottbas

Simmade in bland brittiska ubåtar i natt

NYHETER

En 18-årig svensk man från Stockholm greps natten mot måndagen efter en icke-våldsaktion vid en flottbas i Skottland.

18-åringen simmade i sällskap med en brittisk man in på basen i Faslane, med avsikt att spreja ordet ”illegal” (”olaglig”) på de kärnvapenbestyckade Trident-ubåtarna som finns på basen.

Svensken och hans brittiske följeslagare tillhör antikärnvapenorganisationen Trident Ploughshare, som är en gren av plogbillsrörelsen.

– De började simma vid midnatt, och hade ungefär en mile (1,6 kilometer) att simma till basen. Vattnen utanför basen patrulleras dygnet runt av polisbåtar som de var tvungna att ta sig förbi, säger David Mackenzie från Trident Ploughshare.

Var 50 meter från ubåtarna

– Efter en timme eller två var de framme vid den yttre, flytande barriären som de lyckades ta sig förbi. De var ungefär 50 meter från ubåtarna när de plockades upp av en av de patrullerande båtarna.

18-åringen greps och är nu anklagad för olaga intrång på militärt område. På tisdagen hålls rättegångsförhandlingar då ett datum för en eventuell rättegång ska fastställas, därefter släpps troligen 18-åringen mot borgen.

– Han riskerar i första hand böter. Det rör sig om olaga intrång, han har alltså inte förstört någon egendom, säger Helena Granström, en av totalt fyra svenska aktivister vid Trident ploughshares fredsläger i närheten av flottbasen.

Faslane, som ligger cirka fyra mil väster om Glasgow, hyser Storbritanniens samtliga fyra ubåtar som är bestyckade med kärnvapenrobotar av typen Trident.

Civil olydnad som metod

– Att kärnvapenbestyckade ubåtar vaktas så dåligt att de nästan tog sig ända fram är naturligtvis alarmerande, säger David Mackenzie.

Trident ploughshare använder sig av olika former av ickevåldsaktioner och civil olydnad för att protestera mot kärnvapenubåtarna, som de hävdar är olagliga enligt internationell lag. Vid aktionerna låter sig aktivisterna oftast gripas utan att göra motstånd.

Faslane-basen har ofta utsatts för olika protester. I april greps 160 personer, varav 15 svenskar, vid en blockad av basen.

Tidigare artiklar

Rickard Westman