Peter Örn föreslås bli ny vd för Sveriges Radio

Foto: SCANPIX /Mark Earthy
Sveriges Radio förordar Peter Örn, tidigare generalsekreterare för Svenska Röda korset och sedan förra året vd för Riksteatern, till ny radiochef.
NYHETER

Riksteaterns vd Peter Örn, 49, föreslås bli ny vd för Sveriges Radio efter avgående Lisa Söderberg.

– Peter Örn var vårt förstahandsval, säger SR:s styrelseordförande Ove Joanson.

Vid en presskonferens på måndagen sa Peter Örn att han tror att det kan vara bra för ett public serviceföretag att ha en person i ledningen som har politisk insikt och kunnande.

– Det jag kan tillföra Sveriges Radio är min erfarenhet av att leda idéburna organisationer och engagerade människor. Jag har en bredd genom att jag har arbetat inom olika fält: politiken, det humanitära arbetet och inom kulturen.

Tidigare partisekreterare i fp

Peter Örn har tidigare varit ordförande för folkpartiets ungdomsförbund och partisekreterare i folkpartiet.

Mellan 1994 och 2001 var han generalsekreterare i svenska Röda korset innan han tillträdde posten som vd för Riksteatern. Han var även ordförande för regeringens analysgrupp för granskningen av Estoniakatastrofen.

– Jag saknar journalistisk bakgrund, men jag tror att jag kan kompensera det genom att omge mig med journalister och starka publicister i ledningen.

Många turer

Utnämningen av en ny vd har föregåtts av en rad turer. Under våren föreslog styrelsen under ledning av dåvarande ordförande Maria Ehrenkrona att Expressens före detta chefredaktör Joachim Berner skulle bli ny vd.

Förslaget väckte starka protester från såväl fackligt håll som från politiker på grund av ett pågående tryckfrihetsmålet mot Berner. Styrelsen tvingades backa, men Berner fick ändå en ersättning om nära 3 miljoner kronor från SR.

Berners ersättning blev droppen för regeringen, som sparkade Ehrenkrona. Till ny styrelseordförande usågs tidigare vd:n för SR, Ove Joanson.

Någon risk för en upprepning av vårens cirkus föreligger inte nu. Ove Joanson gjorde vid måndagens presskonferens klart att Örn kommer att utses till vd – oavsett vad facken kommer fram till.

Rickard Westman, TT