Drickandet mot ny rekordnivå

Sol och värme får oss att gå på Systemet

NYHETER

Det vackra juli-vädret har fått svenskarna att dricka mer. Systembolagets försäljning blev nästan sju procent högre än förra året.

– Det här är mer än på länge, säger Björn Rydberg, bolagets presschef.

I juli var Systembolagets alkoholförsäljning den högsta sedan inträdet i EU. Jämfört mot samma månad förra året är ökningen 6,6 procent.

Enligt Björn Rydberg, presschef på Systembolaget, finns förklaringen i det vackra vädret.

– Vi vet erfarenhetsmässigt att svenskarna köper och dricker mer när det är varmt. I juli har vi sålt väldigt mycket öl, säger Björn Rydberg.

Fler har varit hemma

Björn Rydberg tycker ändå att ökningen är anmärkningsvärd.

– Försäljningen har ju ökat trots att du kan ta in 5 liter sprit, 64 liter öl och nästan 52 liter vin från utlandet, säger han.

En förklaring till att svenskarna handlat så mycket trots höjda alkoholransoner tror han är att många tillbringat semestern hemma i Sverige. Utlandsresorna har varit färre i år.

Bag-in-box säljer

Förutom öl köper svenskarna mycket vin på sommaren. Bag-in-box står för 58 procent av vinförsäljningen.

– Bag-in-box kom någon gång 1996-1997 och försäljningen har ökat kraftigt. Mest säljs på sommaren. Det kommer att sjunka i vinter igen, säger Björn Rydberg.

Systembolagen i Jämtland och Norrbotten är de som märkt mest av den ökade juli-försäljningen. I Norrbotten var ölförsäljningen 32 procent högre i år jämfört mot förra året. I Jämtland var ökningen 22 procent.

Vinförsäljningen i de båda länen ökade med 11 procent.

Gruppen blanddrycker, där bland annat alkoläsken ingår, har sett den mest dramatiska försäljningsökningen. Men försäljningen av alkoläsk är inte ens i närheten vin- och ölförsäljningen: ungefär 21,5 miljoner liter öl och 14,9 miljoner liter vin, bara under juli månad.

Så mycket drack svenskarna i juli

Försäljningssiffror från Systembolaget för juli 2003.

Siffran inom parentes anger ökningen i procent jämfört samma månad förra året:

Malin Ekmark