50 har dött av hettan i Paris

NYHETER

PARIS

Minst 50 människor har dött i Paris till följd av den onormala värmen, enligt ordföranden i Frankrikes akutläkarsällskap. Myndigheterna förnekar uppgifterna.

I Spanien fortsatte bränderna att rasa. Hundratals har evakuerats och minst fem människor omkom natten till måndagen.

- De senaste fyra dagarna har hettan i praktiken orsakat 50 dödsfall. De svagaste dör som flugor, sade Patrick Pelloux i en intervju med tv-kanalen TF1 på söndagen.

Han anklagar myndigheterna för att inte ta situationen på allvar.

- De har mage att säga att dessa dödsfall är naturliga. Jag håller absolut inte med, sade Pelloux.

En talesman för landets hälsovårdsmyndigheter sade att de höga temperaturerna otvivelaktigt leder till fler dödsfall, men att det än så länge inte finns några statistiska bevis för sambandet.

Dödsfall i Spanien

I nordöstra Spanien fick över 500 personer på söndagen evakueras till följd av en ny skogsbrand i området. Minst fem människor har omkommit. Boende i Comabella och Granera i den autonoma regionen Katalonien fick föras i säkerhet när branden, som redan har förstört 1 300 hektar skog, fortsatte att härja.

Med omkring 50 brandbilar och 17 helikoptrar försökte räddningstjänsten släcka branden, som tros ha startat i en ekskog i nationalparken l'Obac.

Förutom de omtvistade dödsfallen i Paris har hittills 45 människor rapporterats döda på grund av värmeslag eller skogsbränder i Frankrike, Spanien och Portugal.

Hela den gångna veckan har det varit över 30 grader varmt i nästan hela Europa, utom i Skandinavien. Flera storstäder har haft 40 grader. Förutom bränder har den extrema hettan lett till vattenbrist. Inte förrän framåt nästa helg väntar sig meteorologerna att temperaturen ska börja sjunka.

Utredning i Portugal

Portugals regering ska tillsätta en utredning om hur man har skött arbetet med att bekämpa de senaste veckornas många skogsbränder, som har dödat 16 personer och orsakat skador för nära en miljard euro (drygt nio miljarder kronor).

Regeringen har kritiserats för att den inte har regerat tillräckligt snabbt på vad som betecknas som landets värsta brandkatastrof någonsin.

Omkring 200 000 hektar skogsmark har enligt officiella uppgifter brunnit ned hittills i år, det mesta sedan i juli. Skogsexperter, som har studerat satellitbilder av skadorna, hävdar dock att det snarare handlar om 300 000 hektar.

Dussintals bostäder, liksom 200 mil kraftledningar har också förstörts av lågorna. Cirka 500 personer har fått uppsöka sjukhus den senaste veckan på grund av bränderna.

TT-AFP