Pedofilen vill ha vårdnaden om sin dotter

Han förgrep sig på barnen då hustrun sov

NYHETER

På natten när hustrun sov förgrep sig 40-åringen sexuellt på dottern och hennes lekkamrater.

Nu vill han ha vårdnaden om dottern.

- Hon har fått en harmonisk och trygg uppväxt, säger han.

Foto: BJÖRN ELGSTRAND
Ska sinnesundersökas Nu när hustrun begärt skilsmässa från den 40-årige musikern ansöker han om delad vårdnad. Han förstår att det han gjort inneburit en katastrof för familjen, men vill ändå delta i barnens uppväxt.

Om ett par veckor åtalas den 40-årige musikern från Huddinge för grova sexövergrepp på sin dotter och fem andra flickor i förskoleåldern.

- Det har bland annat skett på kvällar och nätter, säger kammaråklagare Håkan Roswall.

Barnkammaren

Dotterns kamrater sov ibland över hos familjen. Sent på kvällen, när 40-åringens hustru hade somnat, gick han till barnkammaren.

- Hustrun har inte förstått någonting och ingen annan vuxen heller. Barnen har inte gett några signaler om att de har mått dåligt, säger Håkan Roswall.

Nu har hustrun begärt skilsmässa och ensam vårdnad om familjens barn.

Gemensam vårdnad

40-åringen vill ha gemensam vårdnad. Det är "mest förenligt med barnens bästa", hävdar han i en inlaga till tingsrätten.

Genom sin advokat beskriver han äktenskapet som "harmoniskt, kärleksfullt och präglat av ömsesidig respekt". 40-åringen anser att "familjen fungerat harmoniskt och bra fram till gripandet".

Delta i uppväxten

Han säger sig vara olycklig för vad han gjort och förstår att detta inneburit en katastrof för familjen. Men han vill samtidigt delta i barnens uppväxt "via telefon, brev, besök och framtida permissioner".

40-åringen hoppas bli placerad på en anstalt nära Stockholm. Han vill vara "ett bollplank för barnen" och kunna hjälpa dem med läxorna.

Övergreppen pågick i flera år, från 1996 då flickorna var i fyraårsåldern. 40-åringen filmade sina gärningar. Sedan spreds materialet på internet.

I förhören har han varit samarbetsvillig.

Hjälpt polisen

- Han har hjälpt polisen så långt som det går. Han har lämnat uppgifter som sedan kontrollerats och visat sig stämma, säger advokat Björn Sandin.

För ett par år sedan fick 40-åringen samvetskval och slutade förgripa sig på barnen.

- Han kom till insikt om att det var fel, att man inte ska göra det. Men intresset för barn har funnits kvar. Dagen innan han greps besökte han barnporrsajter på internet, säger Håkan Roswall.

Sammanlagt 43 barn figurerar i bildserien. En stor del av materialet är smygfilmat och föreställer nakna barn som leker på badstränder och liknande.

Världens värsta

Björn Sandin anser att hans klient felaktigt beskrivits som en av världens värsta pedofiler.

- Det har varit en ren häxjakt.

Många av brotten har skett dagtid i samband med lek och har inte framstått som särskilt anmärkningsvärda för barnen, säger han.

40-åringen sitter på häktet i Flemingsberg, men flyttas denna vecka till rättspsykiatriska avdelningen i Huddinge för att genomgå en stor sinnesundersökning..

Bilderna spreds via internet

Andreas Harne

ARTIKELN HANDLAR OM