Örnen har landat

NYHETER

Sveriges Radio satsar på ett säkert kort efter fiaskot med Joachim Berner i våras.

I går presenterade styrelsen den "tydlige och kraftfulle" nye vd:n, folkpartisten och nykteristen Peter Örn.

För Aftonbladet avslöjar han alla sina olagliga handlingar.

NYKTER Sveriges Radios nya vd Peter Örn är inte den som tar en öl i sommarvärmen. Sedan flera år tillbaka är han nykterist, och sedan i sommras även medlem i IOGT.Foto. JOHAN SOLUM

1 Vad tänkte du när Ove Joanson frågade om du ville bli vd?

- Det var omtumlande. Det krävde flera dagars tänkande och en portion av beslutsvånda, för jag trivs så bra som vd på Riksteatern.

2 "Ett av Sveriges absolut största medieföretag leds av en styrelse som saknar förutsättningar att fullgöra sina uppgifter. Man belönar helt enkelt folk ur partileden med en styrelsepost. Kompetens har inte med saken att göra", skrev Aftonbladets Lena Mellin i maj. Du har varit folkpartiets partisekreterare - men vad har du för branschkunskap?

- Min bristande journalistiska erfarenhet kan man kompensera genom att ha starka publicister i den yttersta ledningen. När det gäller den nuvarande styrelsen så imponerar den på mig genom sin professionalitet.

3 Joachim Berner blev omöjlig som vd på grund av sextrakasserianklagelser och förtalsdomen mot Expressens löpsedel om Gudrun Schyman. Själv har du en präktig framtoning - har du någonsin gjort något olagligt?

- Jag har av administrativt misstag kört en tjänstebil med körförbud. Den var inte besiktigad. Men jag vet inte om ansvaret var mitt eller någon annans. Möjligen körde jag också moped någon gång innan jag var 15 år.

4 Hur ska du få med dig personalen i radiohuset efter chefstumultet under våren?

- Jag upplever att styrelsen genom det sätt den agerar på har skapat goda förutsättningar för mig att gå in i jobbet. Och jag har ingen känsla av att det finns något tumult här i huset.

5 Hur har du det med vikten - enligt uppgift har du ständigt en bantningskur på gång?

- Ja, bantning är ett livsprojekt, i varje fall efter 40. Jag försöker ständigt lära mig att äta bättre och motionera mera, möjligen dricka något mindre kaffe också. Kaffe är min stora last.

6 Vilken betydelse har Sveriges Radio i det svenska samhället?

- En enorm betydelse. SR är en viktig förutsättning för demokrati och för medborgare som är upplysta. Bredden att bjuda underhållning, folkbildning, samhällsbevakning och nyheter samtidigt, det är ju det som är fascinerande. Det är det som äger den innersta lockelsen för mig när jag tackat ja.

7 Din far var aktiv i nykterhetsrörelsen. Tänker du själv bli nykterist?

- Jag är det sedan flera år tillbaka. Och sen i somras är jag medlem i IOGT. Men jag tror inte att vare sig det eller medlemskapet i folkpartiet hotar mitt oberoende.

8 Har du några radiominnen från barndomen?

- När jag som fyraåring var uppe och lyssnade på matchen mellan Ingo och Floyd. Vid fotbolls-VM 1994 väckte jag min grabb som då var fem, sex år gammal för att jag tyckte att han skulle ha samma minne som jag, av fotbollsmatchen mellan Sverige och Brasilien.

9 Varför ville du inte bli ledare för folkpartiet?

- Det kändes inte aktuellt. Det främsta skälet var att jag hade börjat arbeta i Röda Korset och att det var ett sådant fantastiskt jobb.

10 Om Lars Leijonborg ringer och har synpunkter på programmen - vad säger du då?

- Lars Leijonborg kommer inte att göra det, för han är så omdömesgill. Varje gång någon politiker eventuellt dristar sig att göra det kommer jag att stå för Sveriges Radios oberoende med full kraft.

11 Du har hållit en predikan i radio?

- Det gjorde jag med stor stolthet i kyrkan på min barndoms ö Hasslö i Blekinge skärgård. Den handlade om villkoren som styrt människors liv på ön, om utsattheten, stormarna, fisket, havet. I min släkt finns fiskare som omkommit på sjön, liksom i varje släkt på den ön.

12 Förändrade dina resor som generalsekreterare för Röda Korset dig som person?

- Ja, jag tror det. De fördjupade allvaret och klangen i ord som jag hade använt förut, som "tolerans" och "mångfald" och "solidaritet". I mötet med människor i väldigt utsatta situationer fick de ett allvar som för mig har varit väldigt viktigt.

Snabbfakta/Peter Örn

Joachim Kerpner