Peter Örn klarar av vd-jobbet

NYHETER

Måste man vara journalist för att leda ett av Sveriges största medieföretag?

Sannolikt inte. Peter Örn kommer att klara det ändå.

Förre DN- och Expressen-chefen Joachim Berner hann aldrig tillträda som vd för Sveriges Radio. Han avsattes i praktiken av de fackliga organisationerna som inte godkände styrelsens val.

Samma pinsamma process kommer inte att upprepas nu. Företagets styrelseordförande Ove Joanson gjorde i går klart att Peter Örn kommer att bli vd oavsett vad facken tycker. Styrelsen tänker ta det ansvar det har och utse den de valt.

Han är inte journalist

Om Peter Örn, som tillträder vid årsskiftet, kan sägas åtminstone två saker.

Han är inte journalist.

Och han är folkpartist.

Ligger detta honom till last? Självklart. Men inte så mycket att det hindrar honom från att bli vd för för ett av landets största medieföretag.

Statsägda Sveriges Radios nära 2 000 anställda sände förra året program under 122 000 timmar. Den absolut största andelen av utbudet, 45 procent, var musik, levande eller på skiva. Det behöver man inte var journalist för att sända.

Kompetens krävs

Nästan lika stor andel, 39 procent, var nyheter, sport och aktualiteter. Där krävs däremot journalistisk kompetens. Men det är inte självskrivet att den högst publicistiskt ansvarige själv måste ha inlett sitt yrkesliv på en lokalredaktion. Det dagliga utgivarskapet vilar på de olika redaktionernas chefer. Ovanför dem finns programdirektörerna.

Peter Örn var partisekreterare (fp) men lämnade politiken 1994. Han är dock, och tänker förbli, partimedlem.

Sveriges Radios styrelse var länge en lekstuga för politruker med mediala erfarenheter som pressekreterare och liknande. Mot den bakgrunden är Peter Örns politiska karriär extra känslig.

Avdankad politiker

Men hur länge ska en avdankad politiker sitta i karantän innan han eller hon tillåts närma sig public service-bolag som Sveriges Radio? Nio år på Röda Korset och Riksteatern måste, som i Peter Örns fall, anses vara tillräckligt. Såvitt bekant har varken teatern eller biståndsorganisationen drivits som liberala skyltfönster. Det kommer inte Sveriges Radio heller att bli.

150 000 i månaden

Med det nya jobbet dubblerar Peter Örn sin lön, från 78 000 till 150 000 kronor i månaden. Det är lika mycket som företrädaren Lisa Söderberg tjänar från 1 oktober.

Det är mycket pengar och kritiken mot lönen kommer som ett brev på posten. Men oavsett vad man tycker om det ligger ersättningarna till vd:ar på de stora medieföretagen i den storleksklassen. Att Peter Örn skulle jobba för mindre vore sannolikt att begära för mycket.

Även han tycker att jobbet ska bli roligt. Ett erkännande som brukar få vana lönesättare att dra av ett passande antal tusenlappar från ersättningsanspråken.

Lena Mellin