"Wallraff var spion"

Stjärnreportern: Anklagelserna mot mig är en hämnd

NYHETER

BERLIN

Den tyske stjärnreportern Günter Wallraff anklagas åter igen för att ha varit spion åt Stasi.

- Detta är bara en hämnd från Springer-koncernens sida. De kan aldrig glömma att jag för 25 år sedan avslöjade hur Bild Zeitung egentligen görs, säger han till Aftonbladet.

Foto: ASBJØRN SVARSTAD
stasispion? Günter Wallraff gjorde flera av sina berömda avslöjande reportage genom att uppträda under falsk identitet - metoden kallas ännu för "wallraffa". Nu anklagas han för att ha varit spion för DDR. Här är han fotograferad i sitt hem i Köln.

Den välrenommerade Springer-tidningen Die Welt hävdade i går att nyfunna dokument i Stasi-arkivet i Berlin bevisar att Günter Wallraff värvades som agent för DDR 1968 och gavs kodnamnet Wagner.

Han ska bland annat ha lämnat rapporter om tyska arméns officersskola i Hamburg och om biologiska och kemiska vapen i Västtyskland.

Hämnas avslöjande

- Jag har aldrig haft kontakt med någon östtysk som jag visste arbetade för Stasi, säger Günter Wallraff till Aftonbladet.

- Men vid slutet av 60-talet arbetade jag med en serie om tyska krigsförbrytare och hämtade en del material från ett arkiv i Östberlin. Möjligen var arkivarien som jag talade med den gången representant för Stasi.

Günter Wallraff är övertygad om att de nya anklagelserna är ett försök av Springer-koncernen att hämnas hans avslöjande reportage inifrån Bild Zeitung 1976.

Får stöd av Stasi

Han får stöd av Christian Boss, presstalesman för Stasi-arkivet:

- Vi har inga nya bevis för att Walraff var DDR-agent. Tvärtom drog vi för flera år sedan slutsatsen av materialet att Wallraff inte -med vett och vilja - spionerade för Östtyskland. Men möjligen blev hans namn missbrukat.

Asbjørn Svarstad