Fler svenskar gripna på brittisk flottbas

NYHETER

Stockholm

Ytterligare två svenskar har gripits efter att ha simmat in på flottbasen i Faslane i Skottland, uppger antikärnvapenrörelsen Trident ploughshares.

Målet var basens kärnvapenbestyckade ubåtar.

De båda 23-åriga männen tog sig simmande in på basen under natten till tisdagen.

- Det finns flytbojar som omger ubåtarna och jag tror de greps precis vid de här flytbojarna, troligtvis innan de hade hunnit ta sig igenom, säger Helena Granström till TT.

Männen misstänks för olaga intrång på militärt område.

Natten till måndagen greps en 18-årige svensk som också simmat in på basens område. Han misstänks för samma brott men förväntas släppas under tisdagen efter avslutade inledande rättegångsförhandlingar.

Huvudförhandlingarna kan dröja och enligt organisationens presskontakt Helena Granström är det svårt att säga när de kommer att äga rum.

Enligt Granström greps en av de två 23-åringarna även för några dagar sedan efter att via landvägen ha tagit sig in på samma bas genom att klippa upp ett staket.

Faslanebasen har ofta utsatts för protestaktioner med ett stort antal gripanden som följd. I april greps drygt 160 personer, varav 15 svenskar, vid en blockad mot basen.

Faslane är hemmahamn för de fyra ubåtar som bestyckats med kärnvapenrobotar av Trident-typ - därav rörelsens namn, tillsammans med Bibelns uppmaning att smida om svärden till plogbillar (ploughshares). De fyra ubåtarna utgör ryggraden i Storbritanniens kärnvapenkapacitet.

Trident ploughshares-rörelsens policy är att stanna kvar på platsen och låta sig gripas efter att ha utfört vad man kallar "praktisk avrustning". Rörelsen anser att kärnvapen strider mot internationell lag.

Birgitta Sennerdal/TT