Flera bombattentat i Israel

Minst fyra döda i två självmordsbombningar

NYHETER

En misstänkt självmordsbombare sprängde sig själv och ytterligare en person i luften i ett köpcenter i centrala Israel tidigt på tisdagen.

Mindre än en timme senare detonerade en självmordsbombare sin bomb på den judiska delen av Västbanken. Den palestinske självmordsbombaren och en israel dog.

I ett meddelande på internet tog den militanta palestinska gruppen Hamas på sig ansvaret för bomben på Västbanken, skriver nyhetsbyrån AP.

Ingen har tagit på sig ansvaret för bomben i köpcentret.

Bomb i köpcenter

I köpcentret i Rosh Haayin hittade polisen det som var kvar av en självmordsbombare. Senare hittades ytterligare en död person, rapporterar AP.

Minst tio personer uppges ha skadats vid explosionen. För två av de skadade uppges tillståndet vara allvarligt, skriver tidningen Haaretz.

Polisen i Rosh Haayin har haft hög beredskap efter varningar om kommande attacker. Militanta palestinska organisationer har nyligen hotat att de kommer att bryta den vapenvila som utlystes den 29 juni. Säkerhetstjänsten rapporterade på tisdagen att de hade tagit emot 21 varningar om terrorattacker i centrala Israel.

Rosh Haayin har tidigare inte varit utsatt för bombdåd.

Köpcenter i lågor

Tidningen Haaretz rapporterade att köpcentret stod i lågor efter attacken. Enligt polisen ska explosionen i sig inte ha varit kraftig men den brand som utbröt förstörde flera våningar i köpcentret.

De skadade fördes till sjukhuset Sharon och Beilinson i Petah Tikva, väster om Rosh Haayin.

Polisen spärrade av området och kontrollerade alla bilar som passerade.

Bombattack på Västbanken

Kort efter attacken i Rosh Haayin kom information om en explosion på den judiska delen av Västbanken. Enligt räddningspersonal skedde explosionen på en busstation vid infarten till bosättningarna i Ariel.

Israelisk polis ska ha sett en palestinsk man med mystiskt utseende. Enligt de första uppgifterna sköts mannen och skottet ska ha utlöst en sprängladdning som han hade fasttejpad på kroppen. Enligt senare uppgifter var det mannen själv som utlöste bomben när han fick syn på tre israeler som väntade på bussen.

De tre israelerna skadades. En av dem aveled senare och en annan är mycket allvarligt skadad.

Hamas bakom en attack

Den israeliske regeringstalesmannen Avi Pazner fördömde attacken i köpcentret och sa att han höll de palestinska ledarna ansvariga.

– Det här är en följd av de palestinska myndigheternas brist på handling. De har inte nedmonterat terroristorganisationerna, sa han.

Ismail Hanniye, talesman för den militanta gruppen Hamas, sa till AP att han inte visste vilken grupp som låg bakom attacken mot köpcentret. Han sa att dådet förmodligen var en följd av israelernas ovilja att ta den palestinska vapenvilan på allvar.

Hanniye har inte kommenterat bomben på Västbanken, men den person som angett att Hamas ligger bakom attacken sa att självmordbombaren kommer från Nablus. I fredags genomförde den israeliska armén en räd in i Nablus och fyra palestinier dödades. Två av dem var medlemmar i Hamas.

Uppdateras kontinuerligt

Malin Ekmark, TT