20 000 studenter köar för bostäder

Bristen en nackdel för studieorten Stockholm

Foto: PER JOHANNESSEN
bostadslös student Katharina Sterner-Wallin har stått i SSSB:s kö i ett år utan att få någon bostad. Nu har hon satt ut en egen annons.
NYHETER

Drygt två veckor till terminsstart och 20 000 studenter i kö till studentbostäder.

– Det är tungt att vara student i Stockholm i dag, säger Lena Boman, vd på Stiftelsen Stockholms studentbostäder.

Höstterminen rycker närmare, men ännu är det många blivande studenter som inte lyckats skaffa någonstans att bo:

Blir av med bostäder

– Vi har 8 000 rum och lägenheter, men inte ett enda är ledigt, säger Lena Boman.

Tidigare har Stiftelsen Stockholms studentbostäder, SSSB, hyrt in bostäder som de sedan hyrt ut vidare. SSSB har då tagit ut en avgift för detta, men efter en dom i Svea hovrätt är det inte längre tillåtet.

– 1 000 av våra 8 000 bostäder är inhyrda. Vi ska försöka behålla så många vi kan utan att det kostar för mycket. Men det kommer att innebära att vi blir av med runt 500 bostäder, säger Lena Boman.

– Bostadsbristen innebär en stor nackdel för Stockholm som studieort. Det blir svårt att få unga kompetenta människor att studera i Stockholm när bostadssituationen ser ut som den gör. Den vanliga hyresmarknaden är ju också mycket svår.

Stått i kö i ett år

Katharina Sterner-Wallin, 20, är en av de många studenter som letar efter någonstans att bo till hösten:

– Jag har stått i SSSB: s kö i ett år utan att få något napp. Nu har jag satt in en egen annons. Jag bor hemma hos mina föräldrar, men det känns inte så lockande att läsa universitetslitteraturen hemma på flickrummet. Jag vill börja leva på egen hand, få ett avstamp och känna att ”nu börjar det på riktigt”, säger Katharina Sterner-Wallin.

Katharinas annons har gett en del svar, men inte riktigt vad hon hoppats på:

– Många vill hyra ut rum, i förorter, till ganska hög hyra. Men då kan jag lika bra bo kvar hemma. Däremot vill jag gärna dela lägenhet med någon, om det känns rätt, gärna på Gärdet.

I sitt bostadsletande har Katharina stött på en del märkligheter:

Ockerhyror

– Många barnfamiljer annonserar om billigt eller fritt boende mot att studenten tar hand om deras barn vid behov. Den situationen skulle jag akta mej för, för vad händer om man inte kan vid något tillfälle? Dessutom är ockerhyror vanliga. Till exempel ville en kvinna på Östermalm ha 10 000 kronor i månaden för ett rum på 30 kvadratmeter.

Utan bostad inför terminsstarten? Här är några tips

Anna Lindström