Kom och gör tidning – med Aftonbladet

NYHETER

Om en vecka börjar skolan och allvaret.

Men partyt och sommarens kanske största äventyr börjar i dag.

Nu drar Festival Ung08 i gång – och Aftonbladet är naturligtvis med.

Foto: ANDREAS BARDELL
HÄR ÄR PARTYT Vid Sergels torg kan du vara med och göra tidning. Fatima Johansson, journalist, Johanna Hellin, projektledare, och Jan-Rune Helén, redigerare, är på plats och hjälper dig.

Festivalen drar ut i förorterna och ockuperar Stockholm city. I fem dagar sjuder staden av liv.

Megadisco i Kulturhuset varje kväll, vattenkrig på Plattan, konserter, workshops och tidningsverkstad med Aftonbladet är bara några av aktiviteterna.

Festivalen startade en gång för att motverka ungdomsbrottslighet. Så är det inte längre.

”De är värda det”

– Ungdomarna får en festival för att de är värda det, säger Roger Ticoalu, projektchef och ”festgeneral” för Festival Ung08.

Han tycker att det är stadens skyldighet att se till att ungdomarna har bra aktiviteter under sommarlovet.

Ung08 räknar med att cirka 50 000 av stans ungdomar mellan 13 och 19 år kommer att delta i en eller flera av aktiviterna varje dag.

Gör en egen tidning

I ett av tälten driver Aftonbladet tillsammans med kulturförvaltningen en tidningsverkstad. Alla som någon gång drömt om att få skriva en artikel och få den publicerad får nu chansen.

Tillsammans med erfarna journalister från Aftonbladet ska varje dag en ny festivaltidning växa fram och delas ut på området.

– Vi har märkt här på Aftonbladet att många ungdomar tycker att media och tidningar är spännande. Vi får många förfrågningar om studiebesök och många vill veta mer om hur vi arbetar, säger Anders Gerdin, chefredaktör på Aftonbladet.

Han hoppas att tidningsverkstaden ska bidra till att fånga upp det intresset bland ungdomarna.

– Många ungdomar har väldigt lite eller ingenting alls att göra så här i slutet på sommaren. Vi kände att vi har en funktion att fylla med de olika aktiviteter vi erbjuder, säger Anders Gerdin.

”Vi hjälper alla”

Varje dag dyker en gäst upp i tidningsverkstaden och hjälper till. Reportrar och skribenter som har gedigen erfarenhet av tidningsmakeri. Aftonbladets Lena Mellin, Staffan Heimerson och Johanne Hildebrandt är några av dem.

– Även om man inte har några egna idéer så kan man vara med. Vi hjälper alla som kommer hit, säger Johanna Hallin, projektledare för Ung08-tidningen tillsammans med Fatima Johansson, journalist på Aftonbladet.

Förutom att skriva kan man fotografera eller testa att redigera tidningssidor i verkstaden.

– Det vore kul om någon vill prova att redigera. Då får de hugga in och hjälpa till, säger Aftonbladets ”redigeringsguru” Jan-Rune Helén.

Aftonbladet har också ett tält på Plattan där det varje dag blir kändis-chatt, tjejsnack med Aftonbladets Kvinna-redaktion och tävlingar.

Festen har bara börjat.

Kajsa Tottenhammar