Gessles succéturne rullar in i Stockholm

Foto: rolf andersson
konserten du inte får missa Aftonbladet har just utsett Per Gessle till sommarens kung och vid turnépremiären i Halmstad delade Per Bjurman fem rungande plus till popnörden från Halmstad. I kväll spelar Gessle med sitt band bestående av bland andra Christoffer Lundqvist (bilden) på Sjöhistoriska museet i Stockholm.
NYHETER

Glöm Roxette.

Per Gessle behöver inte längre synas under det namnet.

Han ligger trots allt bakom sommarens stora succéturné och mest framgångsrika album, ”Mazarin”.

Ett tag – ett långt, långt tag – verkade det som om Per Gessle mest var intresserad av att göra snabb, illa producerad konsumtionsmuzak.

Paketerad, levererad och signerad i ungefär samma überspännande förpackning som ett valfritt hamburgermål på McDonalds, Max eller Burger King. Med en ständig extrameny bestående av feta hångelballader.

Nörden intressantare

Roxette var och är ett projekt av affärsmannen Per Gessle. Och affärsmannen Gessle har aldrig varit lika intressant som popnörden från Halmstad.

En popnörd som aldrig riktigt lämnat sitt pojkrum där vinylskivorna med klassiska namn som Kinks, Tom Petty & The Heartbreakers, Beatles, Buzzcocks, T. Rex och Tages täckte varenda kvadratcentimeter på golvet framför stereon.

Kanske inga superexklusiva artister, och definitivt inget som får en nykläckt indietaliban att gå ut och fiska med sin färska Rocky Dennis-t-shirt.

Det råder dock ingen tvekan om att Gessle fortfarande beundrar sina äldsta hjältar med nästan fanatisk övertygelse. Det råder inte heller någon tvekan om att han studerat förebildernas musik lika noggrant som en professor i molekylärbiologi spanar in celler.

Men, viktigast av allt, han kan bryta loss de viktigaste beståndsdelarna i förebildernas musik och pussla ihop dem till något eget. Något som utspelar sig rakt framför ögonen på alla som vuxit upp i en svensk småstad, med allt vad det innebär.

Hjärta vinner

På ”Mazarin” iscensätter Per Gessle allt det igen. Det är en återgång till skivbacken där allt började, till den enkla och sentimentala poptradition som mynnade ut i Gyllene Tider och de två första soloskivorna på svenska.

Och sommarens framgångar bevisar en viktig sak:

Hjärta vinner i slutändan alltid över förnuft och marknadskalkyler.

I kväll spelar Gessle i Stockholm med Mats Ronander som förband.

Plats och tid: Sjöhistoriska museet, Gärdet, 19.30.

Plats och tid: Sjöhistoriska museet, Gärdet, tisdag 12 augusti, kl 19.30.

Markus Larsson