Öl är nyttigt – för karriären

Krogbesök ger kontakter och höjd lön

NYHETER

Att ta ett glas efter jobbet kan vara bra för karriären och lönen.

Det hävdar forskare i Skottland.

Enligt forskargruppen i Skottland finns det ett starkt samband mellan socialt drickande och klättrandet på karriärstegen.

– Undersökningen visar att du inte vill vara nykterist. De som dricker måttligt tjänar mer, säger David Bell, professor på Stirling universitetet.

Lagom är bäst

Förklaring till drinkarnas högre lön är att de dricker ihop med arbetskamrater och chefer. De bygger upp god kamratskap och nätverk som kan främja karriären.

Men forskarteamet är noga med att påpeka att fördelarna med drickandet bara gäller så länge du dricker måttligt.

– Lönerna är lägre för dem som dricker mer än statens rekommendation för hur mycket du bör dricka under en vecka, säger David Bell.

Skottarnas undersökning är gjord på 17.000 personer som föddes i Storbritannien 1958.

Vitsar också bra

När en svensk personalchef får höra om de skotska forskningsresultatet skrattar han gott. Sedan säger han att han inte är förvånad över vad forskarna kommit fram till.

– Men jag tror inte att det är ölen i sig som är bra för karriären och lönen. Det är kompisskapet när man träffas utanför jobbet och lättar lite på tungans band, säger Kenth Berndtsson, personalchef på Volvo Logistics i Göteborg.

Att dra en och annan vits kan också vara bra för karriären enligt Berndtsson. Han jämför kompisskapet på krogen med stämningen när killar gör lumpen.

Malin Ekmark