– Vi vill väcka opinion mot kärnvapen

Svenske aktivisten berättar om aktionen mot kärnvapenubåtarna

Foto: privat
Peter Hammarstedt greps efter att ha simmat in till kärnvapenubåtarna i Faslane Naval base i Storbritannien. (Bilden är tagen utanför Coulport-basen vid ett tidigare tillfälle)
NYHETER

Den svenske aktivisten Peter Hammarstedt, 18, släpptes på tisdagen mot borgen efter rättegångsförhandlingar i Faslane, Skottland.

Hammarstedt greps efter att ha simmat in på flottbasen i staden, i protest mot de brittiska kärnvapenubåtarna.

– Vi vill väcka opinion i kärnvapenfrågan, säger Peter Hammarstedt.

Hammarstedt genomförde aktionen i sällskap med en brittisk medborgare. De greps innanför de flytande avspärrningar som omgärdar basen.

– När vi väl hade upptäckts tog det kanske en minut innan vi hade plockats upp ur vattnet. Det var ett stort pådrag, säger han.

Fick lämna DNA-prov

Aktionen är en av flera som organiserats av den brittiska antikärnvapenorganisationen Trident Ploughshare, som är en del av plogbillrörelsen. Namnet är hämtat från de kärnvapenrobotar ubåtarna på basen är bestyckade med.

Peter Hammarstedt och ans brittiske kompanjon greps av flottbasens polis och placerades i isoleringscell. Hammarstedt fick lämna såväl fingeravtryck som DNA-prov. Senare på måndagen flyttades han till en ny isoleringscell i staden.

– Det verkar som om de flesta av poliserna och de från myndigheterna sympatiserar med det vi gör, säger Peter Hammarstedt.

Vad var syftet med aktionen?

– Bland annat att väcka medieuppmärksamhet och skapa en debatt igen. Att föra fram att kärnvapen är olagliga och att visa att folk är beredda att låta sig arresteras i protest.

Anklagad för olaga intrång

På tisdagen genomfördes rättegångsförhandlingar, därefter släpptes Peter Hammarstedt mot borgen. Den 12 november väntar rättegång. Peter Hammarstedt står anklagad för olaga intrång på militärt område.

Natten mot tisdagen genomfördes ytterligare en aktion med två svenska medborgare som simmade in på basens område. Även de båda greps. För dem väntar rättegångsförhandlingar under onsdagen.

Rickard Westman