Brittisk vapenhandlare lurades av FBI

NYHETER

NEW YORK

Rysk, brittisk och amerikansk säkerhetstjänst gillrade fällan i ett år.

En internationell vapenhandlare trodde att han skulle sälja en rysk luftvärnsrobot till terrorister.

I natt greps han i Newark utanför New York.

Foto: REUTERS
FBI- personal för bort vapenhandlarens arkiv.

Vapenhandlaren heter, enligt dokument som släpptes i eftermiddag, Hemat Lakhani. Han uppges vara brittisk medborgare med indiskt ursprung och misstänks tidigare ha gjort flera vapenaffärer med terrornätverket al-Qaida.

När Hemat Lakhani i går flög Heathrow i London till Newarks flygplats trodde han att det var för ännu en affär med en muslimsk terrorist. I stället slog agenter FBI till vid ett hotell nära flygplatsen.

Tidningen New Tork Times beskriver tillslaget som en framgångsrik upplösning på ett långt samarbete mellan flera länders säkerhetstjänster. Arbetet inleddes när mannen förra året ville köpa en luftvärnsrobot, av typen SA-18 Igla, i Ryssland.

Ett defekt vapen togs fram och ryska agenter sålde det till Hemat Lakhani i Sankt Petersburg. Vapnet lastades på ett fartyg och på tisdagen anlände det till Newark.

Luftvärnsroboten bevakades hela tiden av FBI:s agenter. Strax efter tillslaget mot vapenhandlaren greps två amerikanska ädelstenshandlare på Manhattan i New York. Den federala polisen tror att männen skulle agera som mellanhänder i affären och tvätta pengarna.

Samarbetet mellan säkerhetstjänsterna uppges ha varit mycket långtgående. Den ryske presidenten Vladimir Putin och hans amerikanske kollega George Bush har fortlöpande informerats och Putin ska ha godkänt att en FBI-agent kom till Ryssland.

Gripandet och alla handlingar kring fallet har hemligstämplats. Men FBI uppges ha en diger bevisning. Enligt BBC och ITV finns bland annat en bandinspelning med mannen och de FBI-agenter som utger sig för att vara terrorister.

Kan roboten ta ner ett stort flygplan? frågar agenterna.

- Ja, det kan den, svarar handlaren.

Till och med Air Force One?

– Kan den ta ner ett flygplan så kan den ta ner Air Force One, säger mannen.

På onsdagseftermiddagen åtalades Hemat Lakhani. Han misstänks för försök att förse terrorister med utrustning och försök att sälja vapen utan tillstånd. Nu riskerar han sammanlagt 25 års fängelse.

Fredrik Virtanen, Mattias Lundell