Styckmördare gick på välbesökt mässa

22-åring ströp och styckade 18-åringen – risken för återfall stor

NYHETER

För tre år sedan styckade 22-åringen en 18-årig kvinna i Lycksele.

För några dagar trängdes han med 14 000 besökare på Nolia-mässan i Umeå.

I september 2000 tittade 22-åringen på video med en 18-årig kvinna. Sedan ströp han 18-åringen och styckade henne. Några kroppsdelar försökte han att elda upp. Andra hittades vid en kraftstation i Umeälven i Lycksele.

I januari 2001 dömdes mannen till rättspsykiatrisk vård.

Fick inte träffa föräldrar

I början av sommaren ville 22-åringen ha permission för att träffa sina föräldrar. Chefsåklagaren bedömde det som alltför riskabelt och stoppade permissionen, skriver Västerbottens Folkblad.

Men under den stora Nolia-mässan i Umeå släpptes 22-åringen ut från rättspsyket i sällskap med två vårdare. Trots att läkarna anger att mannens psykiska tillstånd i princip är oförändrat och det fortfarande finns risk för återfall i allvarlig brottslighet.

”Opinionen i andra hand”

I vanliga fall är det länsrätten som beviljar brottslingar permission. Men eftersom 22-åringen vistades på mässan i sällskap av två vårdare räknades det inte som permission och vårdpersonalen kunde därför själva fatta beslutet.

Västerbottens Folkblad frågar Tonny Andersen, verksamhetschef vid Universitetssjukhusets psykiatriska klinik, om han inte tror att folk blir upprörda och förvånade när de får veta att en sjuk, morddömd person strosat runt på Nolia bland 14.000 besökare.

– Jag förstår att det kan väcka anstöt, men det viktigaste är att behandla och rehabilitera patienterna och försöka normalisera deras liv, hänsynen till den allmänna opinionen får komma i andra hand, svarar Andersen.

Malin Ekmark