Stenbeck vill fixa till Skeppsbron

1 av 4 | Foto: BJÖRN ELGSTRAND
GILLAR VAD HON SER Finansborgarrådet Annika Billström tycker att Cristina Stenbecks idéer för Skeppsbron är jättespännande. Stenbeck är beredd på att själv vara med och finansiera ansiktslyftet.
NYHETER

Saluhall och småbåtshamn, restauranger och torghandel – och en flytande scen på vattnet.

Så vill Cristina Stenbeck, 25, att Skeppsbron ska se ut i framtiden.

– Jättespännande, säger Stockholms finansborgarråd, Annika Billström.

Det var pappa Jan som fixade en jättelik julgran åt stockholmarna på Skeppsbron. Och det var han som bjöd invånarna på ett hejdundrande milleniekalas.

Nu tar Cristina Stenbeck vid där han slutade.

Som ny regent i Stenbecksimperiet är hon i full gång med nya planer för Stockholm.

– Vi har länge haft drömmen om att Skeppsbron, med en av världens vackraste vyer, skulle bli en plats för stockholmare och turister, med restauranger, båtliv, saluhall och mycket mer, säger Cristina Stenbeck till Metro.

I går presenterade hon tillsammans med Pelle Törnberg, vd för Metro och ordförande i MTG, sitt förslag för Stockholms finansborgarråd Annika Billström i Stadshuset.

Öppen mötesplats

Det som i dag bara är en trist parkeringsplats med tillbommade magasin vill Stenbeck förvandla till en öppen mötesplats med ett myllrande folk- och båtliv.

? De gamla magasinen, som i dag mest används som lager, förses med en glasad övervåning och rymmer saluhall, restauranger och kaféer. Mellan byggnaderna löper välvda gångbroar.

? Småbåtsbryggor, där även mindre kryssningsfartyg och skärgårdsbåtar kan lägga till.

? Torghandel och uteserveringar på kajen.

? En flytande scen, för konserter, teater och lustspel.

För bilarna som i dag står parkerade på Skeppsbron har Stockholms finansborgarråd Annika Billström en gammal idé – att bygga ett garage under Slottsbacken.

– En arbetsgrupp, där även representanter för Stenbecksgruppen finns med, ska nu utifrån det här ta fram ett konkret förslag och kostnaden för det, säger Annika Billström, som är eld och lågor över förslaget.

Privat finansiering

Att Cristina Stenbeck själv är beredd att vara med och betala ser Annika Billström inte som något problem, tvärtom.

– Jag tycker att det är fantastiskt om vi kan få hjälp med privat finansiering av något som egentligen är stadens egendom och som alla kan få glädje av.

Kerstin Nilsson

ARTIKELN HANDLAR OM